Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen tog första spadtaget

/
  • Första spadtaget mot en ny akutmottagning vid sjukhuset i Örnsköldsvik togs av akutchefen Cecilia Karlsson och Jacomina Beertema, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kan man dra igång ett bygge i 15 minusgrader så torde inget kunna gå fel därefter.
I går togs första spadtaget till det som ska bli den nya akutmottagningen.
Men mer än så blev det inte.

Annons

– Jag har sagt att jag tror på den nya akuten när jag ser den, men nu är jag rätt säker på att den kommer att byggas, sa akutavdelningens chef Cecilia Karlsson.

Som det har pratats om och planerats för denna nya akutavdelning på sjukhuset.

Förra akutchefen Gun-Marie Östlund trodde att hon skulle hinna med åtminstone några skift på den nya akuten innan hon blev pensionär, men det var inte ens nära att det blev av.

Det symboliska spadtaget i går vid lunch togs av Cecilia Karlsson och Jacomina Beertema (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det är en stor dag i dag, konstaterade Cecilia Karlsson. Det här blir ett efterlängtat lyft för sjukhuset.

Redan i dagarna kommer bygget att börja etableras – och sedan är det planerat att invigningen ska kunna ske inom 15 månader, vilket förmodligen betyder att det är dags under våren 2014.

Den nya akuten kommer att vara dagens överlägsen på samtliga punkter. I dag är akuten ungefär 800 kvadratmeter stor – den nya, inklusive ambulanshall och saneringsenhet, kommer att bli över 2 000 kvadratmeter.

För knappt två år sedan kostnadsberäknades bygget av den nya akuten till 44 miljoner kronor. Det har hänt saker där också. Bygget som startades i går kommer att landa på en bit över 80 miljoner kronor.

– Om man räknar med cirka 5 500 patienter från primärvårdsjouren så har vi över 20 000 patienter per år, berättade Cecilia Karlsson. Vi ser en ökning över hela landet.

Karlsson ser en fördel i att inte tvingas flytta under själva byggtiden. Den nya akuten kommer att stå klar när den gamla överges; för att i stället bland annat tjäna som läkarexpedition, vilrum och förråd.

– I det nya ser jag fram emot våra tio observationsplatser, för vård i maximalt 24 timmar. I dag har vi tre platser – utspridda på sjukhuset.

Mer läsning

Annons