Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byvandringen visade att Nikanor Hägglund hade flera sidor

/
  • Sören och Siv Vestman i täten vid byvandringen genom Hanabäck. Foto: Eleonore Nordin
  • Gruppfoto av de 50 deltagarna inför byvandringen 2016. Foto: Kjell Larsson
  • Nu är vi framme vid platsen i Hanabäck där Nikanor Hägglund bodde ett tag. Där har idag Werner och Margareta Scherwat sitt smultronställe. Till höger om Ola Johansson står Margareta. Foto: Kjell Larsson
  • Ingrid Andersson serverar Stig Johansson kaffe medan Ove Nordin håller sig till te. Foto: Eleonore Nordin
  • Eilert Hägglund hade mycket att berätta om Nikanor Hägglund. Marine och Tore Österberg lyssnar andäktigt. Foto: Kjell Larsson
  • På första bänk från vänster sitter Roland Thors, Eilert Hägglund, John Westberg, Dan Johansson, Rune Johansson. Foto: Kjell Larsson

Årets byvandring i Hanabäck Nävertjäl tog upp flera sidor hos Nikanor Hägglund (1893–1978).

Annons

En sida blev det i ÖA 2015-09-17 då Ulf Häggqvist behandlade pressetiken förr och nu, där en tidningsartikel från 1932 synnerligen burdust hängde ut Nikanor, efter att han åkt fast för den tredje hembränningen. Vid den andra blev straffet 90 dagsböter à 2 kr. Dessutom skulle han betala 1100 kronor i tillverkningsskatt, vilket tydligen inte avskräckte.

Dagen inleddes vid Bygdegården dit ett 50-tal personer från när och fjärran kom. Från Sollefteå kom Kerstin och Roland Thors i en röd Ford Probe. Mest uppmärksamhet på parkeringen väckte Bo Belsan Eriksson när han och Lena kom glidande i en Buick, som glänste så man nästan blev blind.

Väl inne i Bygdegården hälsades John Westberg och Eilert Hägglund välkomna med att det spelades Den skrattande polisen. Båda har haft att göra med Nikanor. John blev den som fick flytta den motvillige på ålderns höst till Rosenborg från Nävertjäl. När de kom fram så badade man Nikanor och gav honom nya rena kläder. Därefter blev John kallad för klädtjyv av Nikanor. Trots att Nikanor hade det så eländigt och fattigt efterlämnade han ett arv, som John fick i uppdrag att dela ut till arvingarna. I Kanada levde Nikanors syster Anna Mörk. Hon efterskänkte sin del, så att Nikanor fick en grav och årlig gravsmyckning. Det som sedan blev över (975 kr) skänktes till Nävertjäls Bygdegårdsförening.

Nikanor var under ett par år på 60-talet inneboende i Eilert Hägglunds hem i Åsliden. Eilerts mamma Rut ömmade för Nikanor och gav honom mat i källarvåningen, för Nikanor ville inte tränga sig på uppe. Efteråt besökte hon honom i Nävertjäl på julaftnarna och serverade julmat. Eilert berättade att han följde med och som nyförälskad tog han med sig Elisabet. Starka minnen för Eilert.

Efter bildvisningen så blev det fika uppdukat i stora salen av Ingrid Andersson, som bakat tekakor och satt fram smörgåspålägg. De som ville betala fick lägga pengar i Eilert Hägglunds hatt. Det inbringade 1 640 kronor till Lettlands Vänner, vilket Eilert utryckte stor tacksamhet för.

Nu äntligen kunde byvandringen börja i det sagolika vädret. Vi tog sikte på Werner och Margareta Scherwats hus i Hanabäck, där Nikanor hade sin bostad uppe i backen, dit han styrde cykeln med pilsnerkartongen.

Allting har ett slut, så också denna trevliga förmiddag. Byvandringen har blivit en hemvändardag, som för Bo Eriksson och Ann-Britt Thelin då vi passerade bläckhornet.

Kjell Larsson

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning