Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobygge försenat

Själevad. Tekniska problem har försenat bygget av den nya bron i Själevad. Kommunen och Skanska tvistar nu om var ansvaret ligger. Och vem som ska betala.
– Av kontraktshandlingarna framgår det att bron ska vara klar 20 september. Om de inte håller det kan vi från kommunens sida kräva vite, säger Ove Sedin.

Annons

Ove Sedin är chef för mark- och vattenavdelningen på tekniska kontoret och han berättar att för varje vecka som Skanska dröjer efter den 20 september kan de få betala drygt 65 000 kronor.
Kontraktet som kommunen har tecknat med Skanska är värt cirka tretton miljoner kronor.

DÅLIG BETONG
Förseningen beror främst på att man har haft svårigheter med borrningen i de gamla landfästena. Detta beror framför allt på dålig betong i bottenplattan, enligt Skanska.
Vidare har det varit problem med att befintlig båge har satt sig under pålningsarbetena. Det har medfört att Skanska har fått byta ut betongpålarna mot stålkrysspålar.
När vi lämnade vår offert till kommunen gjorde vi en grundbesikting av den befintliga bron. Vi kunde då inte finna några sprickor eller sättningar i betongen, säger Staffan Svensson, produktionschef på Skanska och ansvarig för brobygget i Själevad.
Skanska gjorde ett eget broförslag. De ansåg att det gick att använda befintlig båge och befintliga landfästen för att bära gjutformen för de nya betongbågarna på ömse sidor om befintlig betongbåge.
Skanskas förslag innebär att nya pålar måste gå igenom de befintliga bottenplattorna från gamla bron.
Det är vid borrningen genom dessa mer än tre meter tjocka betongplattor som problem har uppstått.

DISKUSSIONER OM KOSTNADER
När vi gjorde offerten till kommunen var de med på att vi skulle använda de befintliga landfästena , så vi måste diskutera vem som ska stå för kostnaden, säger Staffan Svensson.
Skanska menar att kommunen var införstådd med detta.
Ove Sedin menar däremot att eftersom Skanska är totalentreprenör för bygget har de hela ansvaret för bygget.
Det är skillnad om det hade varit en generalentreprenad och vi givit Skanska i uppdrag att bygga utifrån våra riktningar, anser Sedin. Då hade vi hamnat i en helt annan sits.
Idag har tekniska kontoret byggmöte med Skanska för att checka av var i tidsplanen man befinner sig och om det finns någon möjlighet att bli klar i tid.
Den planerade semestern som Skanska har utsatt i juli får de troligen skjuta på framtiden. MARIE VALLNER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons