Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra julhandel trots dåliga tider

/
  • Enligt Svensk Handels julrapport prioriteras barnens julklappar högt vare sig det är hög- eller lågkonjunktur.
  • Ronny Åsberg från Gullänget har handlat mer julklappar i år än tidigare år. Dagen före julafton gjorde han sista inköpen tillsammans med barnen Tobias och Sandra Ågren, 11 och 8 år.
  • På Elgiganten handlas det för fullt så här i juletider.

Lågkonjunktur, finanskris och varsel lagom till jul. Men det märks inte på julhandeln i Örnsköldsvik.

Annons

– Vi har snarare sett en positiv utveckling än en negativ, säger Elgigantens butikschef Robert Berglund.

Hösten har kantats av en lågkonjunktur som är på ingång, finanser i kris och mängder av folk som varslas från sina jobb. Detta borde ha en negativ inverkan på julhandeln kan tyckas, men så är inte riktigt fallet för alla.

– Vi har sett en ökning på handeln i december månad precis som det alltid blir inför julen. Den är inte jättestor men det är i alla fall en ökning, säger Linda Hedström på Svensk Handel.

Hon säger också att när en lågkonjunktur slår till mot landet dröjer det generellt sett ett bra tag innan det når handeln.

– Eventuellt kommer det att synas mer nästa år. Det vi kan se i år är däremot att vissa företag får konkurrera om kunderna med lockpriser redan innan jul. De själva kallar det för rea, men jag vill hellre kalla det för en slags marknadsföring och ett sätt att få in kunderna i butiken, säger Linda Hedström.

Mer läsning

Annons