Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse årets Solstipendiat

/
  • 75-årige Bo Westin från Bjästa är årets Solstipendiat. Stipendiaten utses årligen av humanistiska nämnden och omsorgsnämnden och ska vara en person som på olika sätt jobbat för att hjälpa medmänniskor.
  • Årets sol-stipendiat Bo Westin tillsammans med representanter från Örnsköldsviks kommun: Jan-Olof Häggström, Anna-Belle Strömberg och Johanna Näslund.

Årets Solstipendiat är Bo Westin i Bjästa.

– Man får leta med ljus och lykta för att hitta någon som brädar honom, säger humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström.

Annons

"Bo har visat ett socialt engagemang utöver det vanliga för sina medmänniskor".

Så lyder en del av motiveringen från humanistiska nämnden och omsorgsnämnden. I går var 75-årige Bo Westin huvudperson på årets sista kommunfullmäktige där han fick ta emot blommor och en check på 10 000 kronor.

– Jag tänkte att om han blir nominerad någon gång så skulle han bli vald. Bosse har hela spektrumet och jag har inte träffat någon som brinner så mycket för att hjälpa andra, säger Jan-Olov Häggström.

Sedan 1995 delar omsorgsnämnden och humanistiska nämnden ut Solstipendiet till en person i kommunen som gjort "det lilla extra för sina medmänniskor".

Det är fritt för vem som helst att nominera, och i år fick nämnderna in åtta namn.

– Alla namn var starka kandidater med brinnande engagemang, säger Jan-Olov Häggström.

Det är första gången som Bo Westin nominerats. Men checken på 10 000 kronor avslöjar han att han skänker vidare till NAMO, Nätra antimobbingsgrupp.

– Jag blev överraskad men väldigt hedrad. Men jag kände att jag inte ville ha pengar, berättar han.

Bo Westin har alltid tyckt om att hjälpa andra.

– Kul har varit mitt ledord hela livet. Kultur, utveckling och lönsamhet. Svårare än så är det inte. När man har roligt, då gör man de prioriteringar man behöver.

Bo Westin uppmärksammas bland annat för att i några års tid ha arrangerat julbord för ensamma människor på julafton. Men han har också planer för Möjligheternas hus i Bjästa.

– Jag vill bygga upp en samlingspunkt i huset där äldre människor kan träffas, fika och snickra till exempel. Det skulle i så fall rikta sig till äldre människor som inte bor på serviceboenden, det är en grupp jag tror kan bli bortglömd nä det gäller den sociala biten.

Mer läsning

Annons