Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjästabo skräms av oroligheter i Zimbabwe

BJÄSTA. Inför presidentvalet i Zimbabwe trappas oroligheterna upp i landet. President Robert Mugabe stryper demokratin och stärker det egna greppet om den politiska makten.
– Det är ett spel för galleriet, säger Stellan Bäcklund, tidigare samordnare för biståndsorganisationen Forum Syds
biståndsinsatser i Zimbabwe.

Annons

Stellan Bäcklund har arbetat som biståndsarbetare i Afrika i nio år varav sex i Zimbabwe. För ett år sedan kom han och frun hem från den senaste resan och bor nu i Bjästa. Sedan dess arbetar han på Själevadskolan. Han talar om Zimbabwe som sitt andra hem.
Det är ett fantastiskt land och människorna är underbara. Därför hoppas jag att det blir bra och att landet får demokrati på sikt, säger Stellan Bäcklund.

UTNYTTJAR SVÄLT
Presidentvalet, 9-10 mars, står mellan den 78-årige befrielseledaren och nationalisten Robert Mugabe och den 49-årige fackföreningsledaren Morgan Tsvangirai som är MDC´s (Movement for Deomocratic Change) kandidat.
Robert Mugabe har exekutiv makt över landet, polisen och armén. Inför kommande val har han förbjudet journalister att komma in i landet. Mugabe menar att oberoende journalister fungerar som ett stöd för terrorister. Alla som numera uttalar sig emot den sittande regimen betraktas som terrorister.
Det sägs även att armén inte kommer att godta en seger för oppositionen. Om Mugabe förlorar kommer försvarsmakten att gripa in.
Det kan vara ett sätt att skrämmas, säger Stellan Bäcklund. Regeringen vinner säkerligen på ett så lågt valdeltagande som möjligt och de som inte stöder regimen Mugabe lever mycket farligt, i vissa fall under direkt dödshot.
Som läget ser ut nu har oppositionsparitet flest röster. Det är främst yngre som bor i större städer som stödjer oppositionen. På landsbygden där Zanu (PF) historiskt sett allt sedan den långa befrielsekampen har starkt stöd utnyttjas även den begynnande svälten i partipolitiskt syfte, man gör allt för att vinna röster i dagsläget.
För att få livsmedelsstöd måste befolkningen visa upp medlemskort i partiet och på vissa håll har de satt upp vägspärrar där man också måste visa upp partikort.

KRITISKA TILL VALEN
I Zimbabwe verkar många biståndsorganisationer. Från Sverige jobbar i dag cirka 20 biståndsarbetare ute på fälten från olika organisationer.
Sveriges regering har sagt att vi kan fortsätta att stödja enskilda organisationer däremot stödjer vi inte organisationer via regeringen, säger Stellan Bäcklund.
Om svenskarna stannar kvar i landet under valet vågar han inte svara på utan det beror helt och hållet på utvecklingen. Det politiska våldet har redan krävt 17 liv sedan december i fjol och innan valet är över tror han att siffran stiger.
Valet till parlamentet 2000 bevakades av 350 internationella observatörer inklusive EU:s. I dag har hittills EU bara fått 30 ackrediterade hos myndigheterna. De länder som varit mest kritiska till valen i Zimbabwe är Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Storbritannien.

MÅNGA FLYR LANDET
Dessa länder är inte med på den lista över EU-länder som Zimbabwe kunde tänka sig godta valobservatörer ifrån. Men EU har trotsat detta och redan nu finns en förtrupp på plats som leds av EU:s valobservatör, Pierre Schori. Regimen i Zimbabwe har hotat att dra in Pierre Schoris turistvisum. Sveriges utrikesminister Anna Lindh uttalade sig i går om den rådande situationen och sa att om han utvisas kommer det att få konsekvenser i form av sanktioner och de andra observatörerna kommer också att dras bort från Zimbabwe.
Efter flera års missskötsel av ekonomin är landet barskrapat. Matbristen förvärras och förtrycket hårdnar. Arbetslösheten är hög och många yngre välutbildade flyr landet.
Om oppositionen vinner ska de genomföra en demokratisk konstitution. De vill stoppa korruptionen och genomföra rättvisa val.
Stellan Bäcklund menar att det är svårt att kontrollera valet i ett land som är nästan lika stort som Sverige. Att valet går juste till är nästan omöjligt.
På valdagarna tror jag att det kommer att vara lugnt och stilla, sedan får man se hur det blir när rösträkningen är klar. Frågan är om folk vågar rösta på oppositionen. Det darrar nog i knäna på många. Om den nuvarande regeringen vinner så säger oppositionen att det är valfusk och kommer regeringen som kontrollerar allt tillåta att oppositionen vinner?
Stellan Bäcklund berättar att han längtar tillbaka till Zimbabwe och säger att om man en gång varit där vill man inte åka därifrån.
En del i mig saknar alltid Zimbabwe, framför allt människorna. Det är så synd att landet körts i botten på grund av makt.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons