Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilskatten är högre på landet än i stan

MYCKELGENSJÖ. Leif Karlsson är förbannad. Han måste betala mer i bilskatt än sin kamrat som bor i centrala Sollefteå, trots att de har likadana bilar.
Anledningen är att Sollefteå är glesbygd men det är inte Myckelgensjö där han bor.
– Det är fan så konstigt, säger han.

Annons


Jag ser e n kåk här och det är inte glesbygd, men centrala Sollefteå är det, säger han och pekar på ett hus 200 meter längre bort.
Det där är enda kåken vi ser.
Det är mycket riktigt det enda hus som syns från något av Leif Karlssons fönster, resten är natur. En kilometer åt andra hållet ligger en klunga hus och där finns också skylten som visar vägen till byns enda affär, en konsumbutik. Lanthandel står det på skylten. Där går det även att handla bensin.

EN TIMMA MED BIL
Byn heter Myckelgensjö och har ungefär 100 hushåll. Det tar cirka en timma med bil till Örnsköldsvik, som ligger 7,5 mil bort. Lika långt är det till Sollefteå.
Jag kan inte förstå att det här inte är glesbygd. Man blir ju förbannad.
Leif Karlsson upptäckte av slump att han betalar mer i skatt för sin bil än vad hans kamrat gör. De har var sin Volvo 240. När Leif Karlsson besökte sin kamrat i centrala Sollefteå råkade han få syn kamratens inbetalningskort och reagerade:
Va, betalar du bara 950 kronor? Jag får ju betala 1 334 kronor sa jag, berättar han.
Men det beror på att vi får glesbygdsstöd, svarade kompisen.
Dagen efter tänkte Leif Karlsson ta reda hur det låg till. Han ringde bilregistret, dit man betalar skatten, och fick mycket riktigt svaret att det beror på att Sollefteå klassas som glesbygd men inte Örnsköldsviks kommun, dit Myckelgensjö tillhör. Men han fick inte svar på varför det är så. Inte heller skattemyndigheten i Örnsköldsvik kunde upplysa om det. Även kommunalrådet John Norberg gick bet på frågan.

BÖRJAR UTANFÖR STAN
Han är ju här från byn, säger Leif Karlsson. Han verkade intresserad men han visste ju ingenting.
Själv tycker Leif Karlsson att glesbygden börjar om inte i så åtminstone alldeles utanför själva Örnsköldsvik. Och han har svårt att smälta att folk som bor i centrala Sollefteå ska få glesbygdsstöd men inte människor som faktiskt bor ute i glesbygden.
Nu är det ingen stor summa det handlar om.
Nej, men de hjälper ju till. Det är mycket annat som kostar mer också, säger han och nämner mat och bensin som exempel.
När det gäller bilskatten rör det sig om 384 kronor.
De skulle jag kunna ha roligare för. Jag skulle i alla fall kunna tanka bilen en gång, säger Leif Karlsson. KAJ GLÄNNESTRAND

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons