Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Första advent

Glögg, julpyssel, julmarknader och luciakröning. Här ser du bilderna från första advent i Ångermanland.

Annons

Skyltsöndagen i Kramfors bjöd på aktiviteter hela dagen lång. Trots det bistra vädret kom Kramforsborna i stora skaror. Många sökte sig dock till värmen inne på biblioteket, där man som vanligt höll öppet.

- Det är trevligt att vi kan bereda plats för ideella organisationer och lyfta fram lokala skribenter, sa bibliotekschefen Ingrid Olsson.

Även i Prästmon hade man bullat upp med julmarknad och i Bollstabruk  fylldes torget av doften av granar, varm glögg och nygräddade munkar.

I byn Västerhus, Örnsköldsvik har man skapat en ny tradition, genom att ha julmarknad.

– Det är vårt bidrag till att försöka rädda landsbygden, säger Tinah Byström. Det finns så många hemmapysslare här omkring och vi vill främja den aktiviteten och satsar i största möjliga mån på det som är producerat här i området, säger Tinah Byström, en av arrangörerna vid lördagens marknad.

Läs mer

På söndagseftermiddane kröntes Sollefteås lucia av Lions i kyrkan vid en enkel gudstjänst som hölls i av komminister Elisabet Norén. Årets lucia kröntes av Lions president och fick sedan sina vita ljus tända av 1962 års lucia, Ingrid Larsson, som även delade ut de halsband som lucian och tärnorna enligt tradition får.

I Härnösand var Årets Lucia redan utsedd, men presenterades tillsammans med sitt följe för kylslagna besökare på skyltsöndagen. Mya-Sara Isakson Johnson heter Härnösands lucia i år.

Första officiella framträdandet gjorde Örnsköldsviks lucia Amanda Domeij när hon med sitt följe åkte häst och vagn förbi stora torget och julmarknaden och sedan vidare upp efter Storgatan för vidare kröning i Örnsköldsviks kyrka.

Innan själva huvudnumret när lucian skulle krönas så fick även elever från Nolaskolans estetiska program framträda samt Barnkammarkören och Feminalen från kulturskolecentrum under ledning av körpedagog Daniela Nyström. De körerna deltog även i luciashowen sedan luciaföljet trätt in i kyrkan.
När lucian Amanda Domeij tagit plats längst framme i kyrkan, flankerade av tärnorna och kören, så var hon inte den första personen i sin släkt att få luciahalsbandet runt sin hals. Såväl Amandas mamma Maria Söderberg har gjort det för 30 år sedan och även Marias faster Inga-Britt Söderberg, valdes till Örnsköldsviks Lucia 1939.

Mer läsning

Annons