Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Beijerbranden sticker ut"

/
  • Beijerbranden mellan den 4 och 5 juni var den klart största händelsen under räddningsåret 2012 i Örnsköldsvik. Lågorna och röken som slog upp från lagret fyllt av virke och isolering syntes från stora delar av Örnsköldsvik.
  • Beijerbranden.
  • En brand den 13 maj i Kubbe utanför Örnsköldsvik gjorde att huset inte gick att rädda. Räddningstjänsten bevakade branden i 12 timmar och 20 minuter. Det var räddningstjänstens näst största insats under 2012.
  • En brand i Myckling i Arnäsvall var den tredje största i Örnsköldsvik under året. Räddningstjänsten arbetade i dryga nio timmar med branden den 27 april.
  • Det gick fort när huset i Östansjö brann ner. Den 5 januari 2012 påbörjades branden, som gjorde att en familj blev av med sitt hem.

Beijerbranden är den händelse som sticker ut när räddningstjänsten i Örnsköldsvik summerar räddningsåret 2012 – ett år som varit relativt förskonat från större bränder och olyckor.

Annons

Från den 1 januari till den 1 december 2012 har räddningstjänsten i Örnsköldsvik larmats 649 gånger. Det har handlat om automatlarm, de flesta gångerna utan skadlig utgång, olyckor och bränder där styrkor i värsta fall arbetat i uppemot 20 timmar. Beijerbranden som inträffade i början av juni är den händelse som klart sticker ut från året. Den gången arbetade Räddningstjänsten i nära 20 timmar.

Det var strax före halv åtta på kvällen den 4 juni larmet kom.

– Vi kunde konstatera att det brann redan när vi kom fram till platsen. Sen gick det fort tills det blev helt övertänt, sade Erik Isaksson dagen efter att virkeslagret förvandlats till en sothög.

Beijers lagerbyggnad, innehöll en stor mängd virke. Det blev en ordentlig brasa med en enorm rökutveckling som kunde ses från långt håll. Det övertända huset rasade samman och räddningstjänsten fick ägna sig åt att hindra elden från att sprida sig till andra byggnader i området.

Nu har branden analyserats av bland andra Håkan Wikman som är insatsledare på räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

– Arbetet var omfattande det dygnet i och med att förrådet var så stort. Det fanns mycket virke där i och alldeles utanför vilket gjorde att energin blev enorm. Det brann länge och därför blev det också en stor insats från vår sida, det går inte bara att lämna den här typen av bränder.

Håkan Wikman berättar också att Räddningstjänsten var väl förberedda när larmet kom. Just den här dagen hade styrkan en extra brandman inne på skiftet och det var även flera brandmän på plats i privata ärenden.

– Vi kunde åka upp snabbt med mycket folk och kom direkt förstärkta till brandplatsen. Vi lyckade även begränsa branden till själva förrådet vilket var tur. Bara åtta meter bort finns ett till förråd som sitter sammanbyggt med själva affären.

Dessutom fanns virkeshögar som stod intill den brinnande byggnaden och höll emot värmen mot det intilliggande lagret mot affären. Tack vare de lyckliga omständigheterna, i en olycklig situation, spred sig inte branden.

– Det var några lyckliga omständigheter trots allt. Jag har nog aldrig varit med om den här typen av brand, lika stora, men inte på det här sättet, säger Wikman.

När det gäller räddningsåret i övrigt har Örnsköldsviksborna varit förskonade från större incidenter när det gäller brand i byggnad, skogsbränder och trafikolyckor. En större brand i Kubbe och en båtbrand i Gullvik är två av de alla olyckor under året räddningstjänsten tagit hand om. Någon större trafikolycka har det däremot inte varit tal om.

– Både snön och halkan kom sent och vi har inte haft någon trafikolycka som sticker ut. Det har heller inte varit några större skogsbränder

Räddningstjänsten gör även sitt sista år i sina befintliga lokaler och flyttar en kort bit norrut, invid Örnsköldsviks norra rondell.

– Jag kommer sakna att bo i samma hus som ambulansen. Det betyder mycket att bo så nära inpå varandra som vi gjort. När man är ute, framför allt på trafikolyckor, blir det mycket lättare att prata med varandra och samarbetet blir bättre.

Nu ser Wikman fram emot att få en ny anläggning att verka i. I början av april väntar den officiella invigningen.

– Det blir en häftig upplevelse att få en ny byggnad, man går bara omkring och ser fram emot det nu, säger Håkan Wikman.

Mer läsning

Annons