Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnes Vasalopp en rekord- och familjefest

ÖRNSKÖLDSVIK. Aldrig förr har så många deltagit i Barnens Vasalopp som i lördags. Kön på Skyttis var så lång att starten fick skjutas upp. Nummerlappar tog slut och arrangörerna fick i all hast fixa nya.
Totalt 340 deltagare gjorde att även medaljerna tog slut. De 40 barn som blev utan kommer att få medaljen denna vecka.

Annons

Snön hade slutat falla och temperaturen var någon grad plus. Starten för Barnens Vasalopp skulle ske klockan elva men kön ringlade lång till den löpande anmälan om deltagande. Arrangörerna Hägglunds Idrott- och Fritidsklubb och Örnsköldsviks Allehanda ändrade i planeringen. Alla barn skulle givetvis få chansen att åka Vasaloppet.
Vid startlinjen var det fullt med småttingar i förskoleåldern, till den första tävlingen omfattande en sträcka av 400 meter. Tålamodet tröt hos en del i väntan på startskottet. Far- och morföräldrar och föräldrar hjälptes åt att uppmuntra och motivera barnen. En dryg kvart försenat gick skottet.

HUNDRATALS BARN
100-tals barn drog iväg på skidor och trängseln var påtaglig. Några ramlade och fick hjälp att komma upp. En pappa med videokameran i beredskap fick se sin son ilsket
gråtande på väg att lämna spåret. Några uppmuntrande ord och pojken tog nya tag.
Föräldrarna Lena och Thomas Strandman, Hörnett, hade dottern Amanda, tre år, i spåret.
Hon blev less när det drog ut på tiden men vi motiverade med fikat efteråt, säger Thomas Strandman. Det här är jättekul och en otroligt bra aktivering för de små. Vi har en son som är sju och för dem finns hur mycket som helst att göra. Barnens Vasalopp är det enda som finns för så små barn som Amanda.
Detta är en liten familjefest som är kul som bara den, säger Lena Strandman.
André Strandman, sju år, deltog i loppet för miniettor upp till 12 år, som startade senare. Han och 100-talet äldre barn åkte en slinga om 1,5 kilometer. Skidspåret ledde ut ur stadion och in i skogen en bit ovanför Skyttis, och tillbaka igen. Åkstilarna varierade och allt eftersom barnen kom i mål fick de köa till gratis fika.
Sjuårige Jonathan Ström skidade genast fram till pappa Tore Ström, Gimåt efter målgång. Han lutade sig mot stavarna, lite andfådd. Farmor och farfar, Märta och Nils Ström, hejade och mormor kom med festis.
Jag är inte så himla trött, det gick bra. Nu ska jag fika och ta medalj, sade Jonathan och kollade in lillsyrran Linda, fem år. Hon satt på pappas axlar och hade utsikt över hela folkhavet. Runt halsen hängde en
lagerkrans, ett bevis för att hon åkt 400 meter. Arrangörerna delar ut två lagerkransar till slumpvis utvalda tävlande. Killen som fick lagerkransen hette John Westman och deltog i 1,5 kilometersloppet.

MEDALJER TILL ALLA
Speakern Hans Nordin, ÖA, kan inte komma ihåg exakt hur många år Barnens Vasalopp arrangerats, klart är att det första ägde rum under
senare delen av 80-talet. Då var Föreningsparbanken och ÖA arrangörer. Årets upplaga drog fler tävlande än någonsin och medaljerna räckte inte.
Vi hade 300 medaljer. 40 blev utan, men vi kommer att ordna
medaljer även till dem. Antingen får de komma in på ÖA och hämta eller också skickar vi på posten, säger Hans Nordin.
Tävlingschef Per-Erik Hägglund, tillika ledamot i Hägglunds skidsektion, var verkligen uppåt.
Med det förväntade snöfallet kunde man knappast tänka sig att tävlingen ska slå alla tidigare rekord, men det har den gjort. Det är kul att se att intresset för skidor är så stort hos barnen. Vi ser även en bra tillväxt när det gäller nybörjare inom Hägglunds skidsektion, säger Per-Erik Hägglund.
I Barnens Vasalopp finns varken vinnare eller förlorare. Ingen tävlar på tid, det enda som betyder något är att ha deltagit.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons