Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Domeij trolig partiledare

ÖRNSKÖLDSVIK. Allt talar för att Åsa Domeij blir partiledare nummer två från Örnsköldsvik redan från och med Kristi himmelsfärdshelgen.
Detta sedan miljöpartiets båda språkrör i går valde att hoppa av från sina uppdrag bland annat med hänvisning till att partiet borde ha ett i stället för två språkrör.

Annons

Miljöpartiet ligger illa till. I opinionsmätning efter opinionsmätning har partiet hamnat på eller
under fyraprocentsspärren till riksdagen och det har bidragit till Hammarströms och Nilsson Hedströms beslut att avgå i maj, fyra månader före valet.
Jag vill inte ge några kommentarer kring min egen kandidatur i dag, säger Åsa Domeij, när ÖA når henne på kommunalrådsstolen i Uppsala stadshus. Det har ringt en väldig massa människor i dag och de som inte kommit fram per telefon och bor här i närheten har satt sig utanför rummet för att vänta.
Åsa Domeij sa redan i en stor ÖA-intervju i november i fjol att hon vill att miljöpartiet ska satsa på en ordförande i stället för två språkrör. Vad personen får för
titel spelar mindre roll.
Det står jag fast vid. Det är klart att det är ett
besvärligt läge för partiet när båda hoppar av. Samtidigt öppnar det nya möjligheter. Jag vet inte hur valberedningen resonerar. Dess ordförande bor här i Uppsala. Men i dag har det i varit omöjligt för henne att komma fram till mig även om hon haft önskemål om detta.

INTE NEJ
På frågan om hon själv ställer upp som kandidat om valberedningen frågar blir svaret:
Det tar jag ställning till då. Jag har bestämt mig för att varken säga ja eller nej till de journalister som frågar. Det här måste behandlas först och främst inom partiet.
Det är bäst att du är beredd på att bli tillfrågad?
Jag kan väl säga så mycket att jag blir inte helt överraskad om jag får frågan. Under de år som jag haft en låg profil inom partiet har medlemmar då och då frågat om jag
inte är beredd att satsa på en mera framskjuten plats. Jag har förstått att jag inte är helt bortglömd.
Det vore väl trevligt med två övikstjejer på partiledarposter?
Kanske det. Det går ju bra för Maud Olofsson, blir svaret.

OTROLIGT POPULÄR
Sanningen är den att Åsa Domeij är otroligt populär inom partiet. Hon är i dag kommunalråd i Uppsala som är rikets fjärde stad i storlek med 190 000 invånare. Samtidigt är hon beredd att gå in i rikspolitiken igen. Partidistrikten i Uppsala, Värmland och Stockholm har satt upp henne som kandidat på sina riksdagslistor. Hon har vunnit provvalen i alla tre distrikten.
Den som går in på miljöpartiets hemsida finner att hennes porträtt finns i topp på sidan efter vinsterna i provvalen. Det är ingen tvekan om att det är en het önskan inom partiet om att få henne som affischnamn igen.
Miljöpartiet de gröna ligger just nu under spärren till riksdagen i opinionsmätningarna. En allmän uppfattning förefaller vara att det är Åsa Domeij som kan rädda partiet kvar i riksdagen och ingen annan.
Allt tyder också på att hon är
beredd att kandidera.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons