Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan tar form

Evenemangsarenan i hamnen kan stå klar redan om två år. Men då krävs en kommunal insats med totalt 50 miljoner kronor.
Totalt beräknas kostnaden uppgå till 240 miljoner kronor, varav sponsorinsatserna står för 30 miljoner.

Annons

I går presenterade arbetsgruppen som utrett förutsättningarna för en evenemangsarena på Framnäskajen, sin slutrapport för kommunfullmäktige.
Med en blänkande, tjusig, tryckt slutrapport som tog slut redan efter några minuter, redogjorde gruppens ordförande Anders Källström och projektledare Olle Boman för de planer som kan göra Fjällrävenarenen till verklighet inom en snar framtid.
De ser arenan som en del i den utveckling som ska föra Örnsköldsvik in i framtiden, en framtid som ger Örnsköldsvik en stark position i den mellansvenska regionen.
Inom de närmaste årtiondena kommer samhällets vanor att förändras mot en alltmer ökad rörlighet, här i takt med Botniabanans utveckling, säger slutrapporten.
Kempehallen fungerar ypperligt för våra behov idag, understryker Källström, men den här utredningen ser 50 år framåt.
En satsning av den här typen har sin bästa tid tio till femton år efter uppförandet, och planeringsarbetet måste utgå från framtida behov, konstaterar rapporten.
Fjällrävenarenan är en symbol för framtiden. Dessutom betyder hockeyn så mycket för orten, säger Anders Källström.
Genom en sådan här satsning gör vi Örnsköldsvik mer attraktivt. Arenan kommer att bli omskriven. Den kommer inte bara att locka hit folk, utan också få dem att stanna, säger Olle Boman.
Det är förstås inte bara hockeyn som kommer att få plats i den planerade arenan. Även annan verksamhet som har en tillräcklig publik har möjlighet att nyttja utrymmena. Målet är att en förvandling av interiören ska kunna utföras på mindre än fyra timmar.
Men nu hänger uppförandet i sin nuvarande idéform på kommunfullmäktiges inställning till förslaget.
Enligt projektgruppens tidsplan, bör förprojektering och beredning av ärendet slutföras under hösten i år, och planerna bygger på ett positivt besked från kommunfullmäktige i januari år 2003.
I så fall kan upphandlingarna och byggstarten förläggas till våren samma år.
Det här förslagets genomförbarhet bygger på en kedja av intressenter, och det kommer inte att fungera om den bryts, säger Anders Källström.
Enligt de kontakter som projektgruppen haft med EU-representanter så är möjligheterna till både EU-bidrag och statliga bidrag goda. I slutrapportens finansieringsplan, står dessa för nästan 45 respektive 15 miljoner kronor av den totala kostnaden på 240 miljoner.
Sponsorernas insats rör sig kring 20 - 30 miljoner kronor, medan merparten av kostnaderna skulle falla på "Arenabolaget", ett aktiebolag med Modo Hockey som huvudintressent.
Enligt reglerna för EU-bidrag, måste kommunen äga arenan under de första fem åren, men arrenderar under tiden ut verksamheten till det nybildade arenabolaget, så att dessa står för driftskostnaderna.
Men både bidragen och sponsorerna är intresserade nu, vi kan inte garantera deras bidrag om ett par år. Besluten måste bli snabba för att det här ska kunna genomföras, säger projektgruppens ordförande Anders Källström.
Som kommuninvånare, och även ordförande i Modo Hockey, skulle jag bli verkligt besviken om kommunen säger nej, säger Åke Eklöf.
ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons