Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anundsjö Trä återuppstår

LÅNGSELE. Konkursdrabbade Anundsjö Trä lever vidare.
Samtidigt som Sven-Ivar Marcusson säljer Domsjökajen till kommunen avslöjar han att han köper sågen i Långsele ovanför Bredbyn.
Uppemot tio jobb räddas.

Annons

När Anundsjö Trä gick i konkurs förra året var det ett hårt slag för övre delen av Anundsjö där varje arbetstillfälle är viktigt.
Innan neddragningarna på sågen inleddes hade företaget 25 anställda. Vid konkursen blev samtliga arbetslösa.
I vintras gick Sven-Ivar Marcusson och Höglands såg & hyvleri in och arrenderade sågen av konkursförvaltaren. Sedan dess har fyra-fem personer sysselsatts.

BARA DETALJER KVAR
I januari sa Marcusson till ÖA att det här var en tillfällig lösning som inte betyder att Höglandssågen har planer på att köpa sågen i Långsele.
Nu avslöjar Marcusson att så ändå är fallet. Kontrakten är skrivna och det återstår bara en del formalia innan förvärvet är klart.
Köpet har inget direkt samband med hamnaffären (se annan artikel) men den har förstås underlättat eftersom Marcusson där får in en hel del friskt kapital.
Jag anser att man ska satsa pengarna på det man är bra på, säger han.
Och jag ser att vi kan öka volymerna framöver. På medellång sikt anser jag att förutsättningarna att driva sågen i Anundsjö är bra. På längre sikt, mer än tio år, är det svårare att uttala sig om.

ORO FÖR RÅVARAN
Det stora frågetecknet som fått Sven-Ivar Marcusson att tveka är råvarusituationen.
Han berömmer Holmen och Nätraälven men riktar en viss kritik mot Norra Skogsägarna som han tycker det är för svårt att få köpa virke av.
Sak det här hålla långsiktigt måste vi även få köpa av de privata skogsägarna, säger Sven-Ivar Marcusson.
Ambitionen är nu att köra tvåskift vid Långselsesågen och ha cirka tio anställda. Den gamla hyvlerilinjen kan dock komma att avvecklas och ersättas med en helt ny linje vid Domsjösågen.
Det är bättre att vi sågar i Anundsjö och kör ner det till Domsjö där vi har bra torkmöjligheter och där trävarorna sedan ska skeppas iväg.

PETER FORSSELL

Mer läsning

Annons