Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn överviktiga

ÖRNSKÖLDSVIK. Allt fler barn lider av fetma. En bidragande orsak är att barn blir allt mer stillasittande. Människokroppen är gjord för rörelse, det är däremot inte datorer och tv-apparater.
– Det borde vara mer idrott i skolan för det finns så många som aldrig rör på sig, säger Hennie Ivarsson, högstadie-elev på Själevadskolan.

Annons

Rapport efter rapport signalerar att vi måste förändra vår livsstil. I framför allt västvärlden har en dramatisk förändring i vårt sätt att leva de senaste 20-30 åren gjort oss till en sittande generation.
För att veta hur stort problemet är med övervikt bland barn har en undersökning gjorts i södra Sverige. Resultatet visade att tre av hundra tioåringar är så feta att deras hälsa hotas och var femte fjärdeklassare är överviktig.
Det är ett växande bekymmer, ett vardagsproblem för skolsköterskor, säger Gun Eva Larsson, skolsköterska på Geneskolan. Jag träffar många överviktiga barn, de finns ju på alla skolor. Det gäller att skapa en god kontakt med dem och förklara att de inte ska stoppa i sig godis som tröst, utan äta ordentligt.
Jag tycker att man ser allt fler överviktiga ungdomar på badstranden. Förr såg man många magra tonårskillar, nu börjar även de bli småfeta, säger Bodil Sivertsson, skolsköterska på Sörlidenskolan.

FÖR LITE GYMNASTIK
Små barn har en naturlig rörelseglädje och vill springa, klättra och röra på sig hela tiden. Spontaniteten försvinner ofta i och med puberteten. Samtidigt blir tv-tittande och tid framför datorskärmen vanligare och vanligare. Precis som vuxna behöver barn och ungdomar röra på sig för att må bra. Fysisk aktivitet är något som helst bör ske varje dag för bästa effekt på hälsan.
Jag tror att den främsta orsaken till övervikt är vår livsstil. Vi rör på oss mindre och godis och chips har blivit en vardagsvara, en del äter varje eller flera gånger per vecka, säger Bodil Sivertsson. Sen finns det givetvis många andra orsaker.
Det finns ett samband mellan föräldrarnas vikt och barnens. Sannolikheten att få ett barn med övervikt ökar om föräldrarna är överviktiga.
De ärver föräldrarnas matvanor, säger Bodil Sivertsson.
För de barnen som inte är aktiva på fritiden är idrottslektionerna i skolan extra viktiga. På mellan- och högstadieskolorna i Örnsköldsvik har eleverna i genomsnitt två idrottslektioner per vecka. Det är alldeles för lite menar Billy Sandin, idrottslärare på Själevadskolan.
Två gånger i veckan räcker inte. De har ett behov av att röra sig varje dag, säger Billy Sandin.
Minimikravet borde vara tre gånger i veckan, säger P-G Nilsson, idrottslärare på Sörlidenskolan. Att de rör på sig så lite tror jag beror på samhällsstrukturen. Föräldrarna har mindre tid att engagera sig och tv/dator är bra komplement.

MORGONDAGENS PATIENTER
På vissa barn växer hullet bort när de blir äldre, men inte på alla. Kraftigt överviktiga tonåringar behåller ofta sin övervikt som vuxen, om man inte tar tag i problemet.
Barn med övervikt riskerar att drabbas av diabetes, högt blodtryck, smärta i lederna och psykiska problem, exempelvis dålig självkänsla.
Billy Sandin träffar många barn och ungdomar som rör på sig alldeles för lite, och det syns.
Vi ser det på koordinationssvårigheter och kroppshållning, en del ramlar nästan ihop vid fysisk aktivitet, säger han.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons