Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre i Västernorrland

ÖRNSKÖLDSVIK. Västernorrland fortsätter att tappa befolkning. Örnsköldsvik har minskat med 59 personer. Alla kommuner minskar utom Sundsvall. Det visar den officiella statistiken från SCB.
– Siffrorna är ändå en klar förbättring gentemot motsvarande period i fjol, säger Elvy Söderström, kommunalråd.

Annons

Sollefteå minskar mest av kommunerna i länet med 62 personer under de första tre månaderna i år. I tur och ordning följer därefter Örnsköldsvik med 59, Kramfors 54, Ånge 46, Timrå 35 och Härnösand 13.
Enbart Sundsvall går emot strömmen och har blivit 170 invånare fler. Det visar siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB.
På länsnivå betyder detta fortsatt kräftgång, men minskningen är något mindre än tidigare.
Förklaringen återfinns i det som statistiskt sett är ett positivt flyttningsnetto gentemot utlandet på hela 188 personer, det vill säga ökad invandring.

INTE OROAD
Totalt har annars 1267 personer flyttat in i länet under kvartalet. Färre, bara 1176, har flyttat ut. Gentemot övriga Sverige har dock Västernorrland förlorat 97 invånare. Utöver Sundsvall har även Härnösand och Kramfors positiva flyttnetton.
Elvy Söderström är inte oroad över befolkningsminskningen i Örnsköldsvik.
Man kan inte dra för stora slutsatser för ett kvartal. Siffrorna är ändå en klar förbättring gentemot motsvarande period i fjol, då tror jag att siffran låg på minus 139, säger Elvy Söderström.

RESTEN HAR MINUS
I fråga om födda i förhållande till döda går länet back. 627 barn har fötts under kvartalet, 818 invånare har dött.
Endast Sundsvall kan redovisa plus i födelsenettot och detta med 15 personer.
I Örnsköldsvik dör fler än antalets födslar. Första kvartalet i år dog 181 personer och 139 barn föddes. 239 personer flyttade till Örnsköldsvik och 262 personer ut.
Vårt mål i Örnsköldsvik är att år 2008 nå en nettoinflyttning, det vill säga att lika många ska flytta hit som flyttar härifrån. Utflyttningen står främst ungdomar för som väljer att studera på annan ort, säger Elvy Söderström. Vi måste skapa jobb och göra klart för världen att Örnsköldsvik har bra boende och är bra för barnfamiljer.
Liksom tidigare år gäller mönstret att skogslänen och glesbygden minskar medan storstäderna ökar i befolkning.
Västernorrland toppar dock inte längre i den negativa statistiken.
Län som tappar betydligt mer är Norrbotten med -237, Jämtland -259, Gävleborg -443, Dalarna -279, Värmland -274 och Kalmar län -311. Stockholms län ökar med 3542 invånare, Skåne län med 1292 och Västra Götaland med 1104.
I grannlänen noteras plus med 382 personer för Umeå i Västerbotten samt plus med 10 i respektive Åre och Bräcke i Jämtland. Övriga kommuner minskar. I riket ökar befolkningen med 5208 invånare till nya folkmängden 8.914.336. Fler dör än föds i Sverige, nettot är -1399. Återigen är det flyttningsnettot gentemot utlandet, +6791, som håller siffrorna uppe.

KLAS LEFFLER
SOFIA GÖTH

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons