Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen säljs som aldrig förr

ÖRNSKÖLDSVIK. Systembolagen i Sverige säljer mer än någonsin.
Ökningen är nära 13 procent för februari i år jämfört med samma månad förra året. Även butiken i Örnsköldsvik har ökat sin försäljning, drygt sju procent.

Annons

Systembolagets färska statistik visar att samtliga varugrupper, utom rent brännvin, ökat kraftigt under februari jämfört med samma månad året innan. Försäljningen av vin i landet har ökat med 13,3 procent, starkölen med 16,1 procent och cider och blanddrycker med hela 25,6 procent.
Fördelningen är något annorlunda när det gäller butiken i Örnsköldsvik.
Här är försäljningsökningen störst på öl med 10,4 procent, närmast följt av vin med 9,6 procent. Cider och blanddrycker har ökat 4,4 procent sedan förra året, medan spriten gått upp blygsamma 1,2 procent.
Den kraftiga försäljningsökningen antas ha flera orsaker. Systembolagets förbättrade service, med lördagsöppet och självbetjäning, plus sänkta priser, nämns som några av dem. En annan kan vara det ökade intresset för mat och dryck i kombination, något som vintips i tv och tidningar säkert bidragit till. Just intresset för vin syns också i det ökade intresset för vinprovning i mer eller mindre organiserad form.

MER MAT OCH VIN
Margareta Lundgren har arbetat 24 år på Systembolagets butik i Örnsköldsvik. Hon ser en klar skillnad i dryckeskulturen och folks alkoholvanor nu mot förr.
När jag började jobba här var det mer sprit det handlade om, nu har folk gått över till att köpa mer vin, säger hon. I dag handlar det mycket om mat och dryck tillsammans. Många tar matsedeln med sig till butiken för att få tips på bra viner som passar.
Skillnaderna mot förr syns också i det växande sortimentet.
Förr fick vi tio nyheter i månaden i sortimentet, nu handlar det om 50-60 nyheter varje månad, säger hon. Det finns mer att välja på i dag.
Margareta Lundgren tror att även svenskarnas allt flitigare resande har bidragit till försäljningsökningen.
Många kommer in och frågar efter sådant som de smakat på semestern. Det kan vara ett vin eller thailändskt öl.

ALLT FLER VÅLDSBROTT
Baksidan av den kraftigt ökade försäljningen är ökade alkoholskador och fler våldsbrott i samhället.
När det gäller den totala brottsligheten har dock en nedgång i såväl landet som i Örnsköldsvik.
Brottsligheten har legat på en ganska jämn nivå under hela 1990-talet, med vissa toppar en del år. Men under 2001 minskade den totala brottsligheten med runt tio procent, säger Christer Sundelin vid Örnsköldsvikspolisen.
Däremot kan man se en viss ökning i alkoholrelaterade brott, främst misshandel, om man jämför med några år tillbaka.
Även när det gäller brott mot kvinnor i Örnsköldsvik syns en ökning av antalet anmälda brott under förra året jämfört med tidigare år.
Det finns ofta ett missbruk i bakgrunden när det gäller brott mot kvinnor, säger Christer Sundelin. De flesta offer är ju bekanta med gärningsmännen. Men om det beror på ökad alkoholkonsumtion eller på att allt fler brott anmäls är svårt att svara på.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons