Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol på äldreboenden

/
  • Efter årsskiftet blir det fritt fram att servera alkohol inom kommunens särskilda boenden. En öl, ett glas vin eller en snaps, kan därför bli vardag när middagen serveras.

Efter årsskiftet blir det fritt fram på kommunens särskilda boenden om man vill ha en snaps eller ett glas vin till maten. Det finns det regeringsbeslut på.
– Det är inte frågan om pubverksamhet, säger Annica Reynberg Sjölund.

Annons

Annica Reynberg Sjölund är avdelningschef för särskilt boende och LSS boende i Örnsköldsvik. I den rollen är den hon som just nu försöker sy ihop en lösning på hur kommunen ska handskas med servering av alkohol till människor, som finns på äldreboenden och liknande.

– Just nu tittar jag på det här tillsammans med vår alkoholhandläggare och kostenheten. Vi funderar bland annat på logistiken och hur vi i praktiken ska följa alkohollagstiftningen, säger Annica Reynberg Sjölund.

Helt lätt verkar det dock inte vara att följa regeringsbeslutet, som innebär att äldre människor och dess anhöriga ska kunna få köpa vin, öl eller annat alkoholhaltigt till maten.

Beslutet innebär försäljning och någon form av kassaapparat på varje avdelning och det innebär att personal måste ha rätt utbildning.

– Det handlar om många bitar. Inte minst har vi ju minderåriga, som jobbar inom omsorgen, säger hon.

Bland personal har beslutet väckt vissa frågor. Inte minst när det kan handla om dementa människor och även de som medicineras.

– Nog kan man väl tycka att det borde vara bättre att vi få mer vårdutbildning, till exempel inom sårvård, i stället för utbildning i hur man handskas med alkohol, säger en person, som jobbar på ett särskilt boende i kommunen.

– Och jag kan nog också tycka att stat och kommun borde lägga mer energi och pengar på annat.

Samma person säger också att det finns vissa farhågor med serveringen av alkohol, om det exempelvis är anställda, som själva har alkoholbekymmer.

Annica Reynberg Sjölund säger dock att det fortfarande är nolltolerans, som gäller i kommunens lokaler och att det definitivt inte är frågan om att kommunen ska bedriva någon typ av bar- eller pubverksamhet.

– Det är inte meningen att man ska kunna komma och beställa en öl precis när som helst. Det handlar bara om servering i samband med måltider, säger hon.

Annica Reynberg Sjölund påpekar också att all hantering av alkohol kommer att vara tydligt reglerat hur personalen ska handskas med rusdryckerna.

– Jobbet med det här fortsätter. Man kan väl säga att i dagsläget är inte efterfrågan speciellt stor och frågan är väl hur stort det egentligen kommer att bli i framtiden, säger Annica Reynberg Sjölund, som ska presentera ett förslag, som senare kommer att tas i nämnden.

Mer läsning

Annons