Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42-åringen häktad för dråp

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 42-åring som är misstänkt för att i onsdags ha tagit livet av sin 85-åriga mor häktades i går vid tingsrätten. Liksom vid tidigare polisförhör medgav han att han dödat sin mor.
Åklagaren rubricerar brottet som dråp och inte mord som angavs när mannen tidigare anhölls. 42-åringen riskerar nu att dömas till minst två års fängelse. Förhandlingarna hölls efter åklagarens begäran bakom stängda dörrar.

Annons

Blek och med sänkt blick tog den 42-årige mannen plats i rättssalen tillsammans med sin försvarare, advokat Gunnar Bodén. Den man som i onsdags erkände att han kvävt sin gamla mor till döds med en kudde.
En dödsorsak som får stöd av det prelliminära obduktionsresultatet av kvinnan.
Åklagarens rubricering var dråp. 42-åringen anhölls i onsdags för mord alternativt dråp.
Omständigheterna kring brottet har gjort att jag ändrat mig och valde den lindrigare rubriceringen, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.

BESTRIDER HÄKTNING
Och 42-åringen medgav, via sin advokat att han är skyldig till brottet. Däremot bestred han häktningsgrunderna.
Innan förhandlingarna kom i gång begärde åklagaren att dessa skulle hållas bakom stängda dörrar med hänvisning till femte kapitlets första paragraf i brottsbalken som handlar om sekretess vid speciella fall.
I det här fallet hänvisade åklagaren till att många vittnen fortfarande inte hörts och därför skulle kunna påverkas av de uppgifter som kom fram vid en offentlig häktningsförhandling.

PSYKIATRISK UNDERSÖKNIN
Efter en timme och 20 minuters förhandlingar tog rätten en paus för att fatta beslutet om 42-åringen skulle häktas eller inte. Fem minuter senare meddelade ordföranden att mannen skulle häktas. Vilket knappast var någon överraskning. Inte ens för den misstänkte eftersom minimistraffet för dråp är två års fängelse.
Dessutom ska en så kallad paragraf 7-utredning inhämtas vilket betyder en mindre undersökning av mannens psykiska hälsa.

MOTIVET UTREDS
Senast den 5 april, alltså om 14 dagar, ska åklagaren ha väckt åtal mot 42-åringen.
Åklagaren kan då, om han finner skäl till det, ändra rubriceringen till mord.
Fram till dess fortsätter utredningen. Då ska man bland annat försöka ta reda på om motivet är det som 42-åringen uppgett. Att det verkligen rör sig om ett barmhärtighetsmord.
Är det så kan tingsrätten anse det vara en förmildrande omständighet, säger Joachim Gyllencreutz.
Under den fortsatta utredningen vill man också ha svar på om det kan finnas ett annat motiv.
Att det exemeplvis kan handla om pengar.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons