Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35,5 färre vårdplatser på sjukhuset

/
  • Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson summerade det ekonomiska läget sjukhuset befinner sig i. Totalt 109 miljoner ska sparas. Förslaget till ny organisation och struktur presenterades av vårdutvecklingschef Monika Johansson.

Akutsjukhuset och alla dess specialiteter blir kvar men antalet vårdplatser föreslås reduceras från dagens 149 till 113,5. Organisationen och arbetsprocesser anpassas för att stödja patientflödet. Personal får bereda sig på att ändra arbetstider och jobba på fler än en arbetsplats.

Annons

För att nå upp till landstingsmålets krav om en ekonomi i balans år 2011, har ett externt konsultföretag anlitats som ett stöd i processen att analysera verksamheterna och utarbeta förbättringsförslag. I tisdags kallades sjukhusledningen till presskonferens för att presentera konsultföretagets förslag till ny organisation och ändrade förutsättningar i verksamheterna. Det första intrycket är att allmänheten kommer att påverkas mindre än personalen, som får räkna med omfattande förändringar.

Idag söker många, (57 % )akutmottagningen med åkommor som inte är akuta. Alla som behöver vård ska få det men på rätt vårdnivå. Genom tydligare sortering i rätt vårdnivå beräknas akutmottagningens 13 381 besök reduceras till 8000 – 9000. Inflödet av patienter reduceras för att öka produktiviteten. Verksamheten ska inte "stå stilla " i väntan på läkare.

Det ska bli enklare för dem som behöver opereras, operationssalar ska inte användas som idag, för akuta och planerade operationer samtidigt. Patienten ska slippa remitteras till en specialistmottagning och sedan lägga in sig på en avdelning dagen innan operation. Förslaget bygger på att patienter som ska genomgå planerade operationer går till en enhet, centraloperation.

Mer läsning

Annons