Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 Ö-viksungdomar åtalas för knarkbrott

ÖRNSKÖLDSVIK. Under februari kommer 15 ungdomar i Örnsköldsvik att åtalas för narkotikabrott. Hälften av dessa riskerar upp till tre års fängelse.
Tre unga män 20, 22 och 24 år misstänks vara huvudpersoner i den narkotikahärva som polisen nystade upp redan i höstas.
– Det är ännu ett tecken på att det finns ett utbrett knarkmissbruk i Örnsköldsvik, säger länets narkotikaåklagare Göran Kvist, Sundsvall.

Annons

I höstas avslöjades den största heroinhärvan någonsin i länet i Örnsköldsvik. Nio personer dömdes till varierande straff, fyra av dessa till långa fängelsestraff. De två huvudpersonerna, en 20-årig kvinna och en 24-årig man, fick fyra respektive fem års fängelse.
Men redan innan detta avslöjande spanade polisen på andra unga personer som misstänktes för försäljning och eget bruk av amfetamin, ecstasy och hasch.
Redan i april inleddes spaningarna och senare under våren kopplades även länets narkotikarotel in i arbetet.
När den omfattande heroinhärvan dök upp tvingades polisen omfördela resurserna och prioritera heroinet. Ändå togs en 20-åring och en 24-åring in till förhör i september. Båda anhölls liksom en tredje man, 22 år gammal. Alla tre släpptes dock sedan de erkänt narkotikabrott. Trion misstänks vara huvudpersoner och kommer förmodligen att åtalas för narkotikabrott av normalgraden. Två av dem är tidigare kända av polisen.

RISKERAR OCKSÅ FÄNGELSE
Ytterligare 3-4 personer riskerar samma åtal vilket kan leda till maximalt tre års fängelse. I övriga fall handlar det om ringa brott, vilket i praktiken kan betyda innehav och eget bruk av narkotika. Om de anses skyldiga blir påföljden böter.
Sammanlagt 15 personer är delgivna misstanke om narkotikabrott, men än har inte kammaråklagare Göran Kvist väckt åtal mot de inblandade.
Protokollet har blivit klart i dagarna. Och jag hoppas nu kunna väcka åtal under februari månad. Majoriteten av de inblandade är inte tidigare dömda för något brott, säger Kvist.
Under förra året fanns ovanligt mycket ecstasy och heroin i omlopp i Örnsköldsvik vilket resulterade i att polisen efter tips satte in spaning mot vissa personer.

BLANDMISSBRUK
I det ena fallet avslöjades den omfattande handeln med heroin, i den andra härvan förekom förutom ecstasy även amfetamin och hasch som det normalt finns gott om i missbrukarkretsar.
Vissa kopplingar finns också mellan ett par personer i det senaste avslöjandet och heroinhärvan.
Men de beslag som vi gjort blev inte så stora som vi hoppats på. Vi hade räknat med större mängder. Många har också missbrukat olika typer av droger, säger Kvist.
Inte i något fall kommer man i närheten av grovt narkotikabrott. För ett sådant åtal krävs minst 160 tabletter. I det här fallet handlar det enligt uppgift om ungefär 20 tabletter som mest.
Ändå riskerar flertalet av de inblandade att hamna i fängelse, konstaterar Göran Kvist.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons