Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 månaders fängelse för bilimportör

ÖRNSKÖLDSVIK. Under 1997 och 1998 importerade en bilhandlare från Örnsköldsvik bilar från Tyskland för många miljoner. Men det blev lite si och så med redovisningen.
I går dömdes mannen till 15 månaders fängelse för bokföringsbrott och grovt skattebrott och hans släkting till fyra månaders fängelse för medhjälp till grovt skattebrott.

Annons

Mannens affärer har granskats i den största utredning som gjorts i länet när det gäller bilimporter.
I Västernorrland finns bara ett enda fall som är jämförbart, en bilimportör från Sundsvall. Ändå har skattemyndigheten granskat många i bilbranschen.
Rena detektivarbetet ligger bakom det här avslöjandet. Det började med att skattemyndigheten upptäckte att bilhandlaren annonserade allt oftare om begagnade tyska bilar som Audi, Mercedes och BMW. Och detta slutade med att man gjorde en skatterevision. I samband med denna kontrollerades bland annat bankkonton liksom hur mycket pengar som växlats in och hur många resor som gjorts till Tyskland.
Tog hem hundratals bilar
Ö-viksbon importerade under de aktuella åren hundratals bilar. Från ett växlingskontor på Arlanda visade en kontroll att 7,3 miljoner svenska kronor växlats in till D-mark. Bara under 1997. Ändå redovisades bara 1,9 miljoner i omsättning, vilket mannen förklarat med att en massa handlingar försvann vid ett inbrott i hans bilhall.
Tingsrätten har nu funnit det styrkt att mannen lämnat oriktiga uppgifter till skattemyndigheterna. Detta genom att underlåta att i sin särskilda självdeklaration redovisa intäkter och utgående mervärdesskatt i samband med försäljningen av 70 bilar.
Under rättegången den 13 december ansåg åklagaren att det var en försiktig beräkning. I marginalen till mannens förmån fanns ytterligare 19 bilar. Och detta gällde enbart 1997.
Året efter såldes 43 bilar i rörelsen utan att det återspeglades i bokföringen. Och även här saknas det redovisning för försäljning och mervärdesskatt.
Totalt handlar det om miljonbelopp som tingsrätten anser ha undanhållits och som gjorts i syfte att lura skattemyndigheterna.
Medskyldig släktning
Även en släkting till bilhandlaren anses vara medskyldig. Han har under de aktuella åren bland annat upplåtit sitt bankkonto åt huvudmannen.
Rätten anser att det måste ha varit uppenbart för honom att kontot använts för undanhålla medel från beskattning.
Man konstaterar också att släktingen låtit sig registreras som ägare av åtta bilar som i själva verket importerats för rörelsens räkning.
Släktingen döms nu till fyra månaders fängelse för medhjälp till grovt skattebrott. Han ska dessutom betala tillbaka 4 000 kronor av försvarskostnaden till staten.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons