Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer grönsaker – bättre hälsa

/
  • Kostchef Karin Lidén jobbar för att skapa mer hälsosamma matvanor.
  • Ångermanlänningarna äter för lite frukt och grönt.

Svenskarna i allmänhet och ångermanlänningarna i synnerhet äter för lite frukt och grönsaker.
Alla kommuner i landskapet ligger på eller under riksgenomsnittet för grön konsumtion.

Annons

Allra lägst ligger Sollefteå och Kramfors. Det visar en redovisning som gjorts vid kommun- och landstingsdatabasen Kolada.

Andelen vuxna svenskar mellan 18 och 64 år som äter frukt och grönt minst tre gånger i veckan var förra året 21 procent.

Mest grönt åt man i Sigtuna, 35 procent, och minst i Norrlandskommuner som Pajala och Malå, 15 procent.

– Att vi ligger dåligt till förvånar mig inte. Vi har ett sämre hälsoläge i våra trakter, säger Kramfors kommuns kostchef Karin Lidén.

Hon berättar att man från kostenhetens sida arbetar för att skapa bra matvanor hos eleverna tidigt i livet. Att det är vuxnas ansvar att lära barn att äta mycket frukt och grönt och dessutom allsidig mat.

– Vi erbjuder i alla kommunens skolor fem olika sallader till skoluncherna varje dag. Då försöker vi också välja sallad efter säsong.

Det betyder att man håller igen på tomater, gurka och paprika så här på vintern och då i stället satsar mycket på sallader med rotfrukter som bas.

Karin Lidén säger också att salladerna är mycket uppskattade av eleverna och att de flesta av dem är bra på att äta grönt.

– Överhuvudtaget tycker jag att våra skolelever är positiva till maten i skolan. Förhoppningen är också att de ska ta med sig de goda matvanorna till vuxen ålder och att hälsoläget i Ångermanland då blir bättre på sikt.

Karin Lidén påpekar att Livsmedelsverkets råd är att man ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag.

Annons