Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga oroliga inför skolstart

/
  • Skolstarten innebär ängslan för många barn och ungdomar.

Skolstarten ligger runt hörnet och snart fylls återigen klassrummen med elever som kommer tillbaka från sommarlov. Men för många barn och unga innebär det nya skolåret en klump i magen.

Annons

Slutet på sommarlovet och början på höstterminen kan betyda mycket. För vissa betyder det en återförening med kompisarna, för andra innebär det tillbaka till klassrummet och hemläxor. Men för många unga betyder början på skolåret en orolig känsla.

Jonas Söderlund, kurator vid BRIS, berättar att många unga ringer in och vill prata om just skolstarten.

– Vi har märkt ett ökat tryck de senaste veckorna. Många vi pratar med är oroliga för att komma tillbaka till skolan, en plats där de blir kränkta och utsatta för mobbning.

Oron för mobbning är en orsak men det är inte den enda.

– Många pratar även om betygspress och om lärare som inte lyssnar. Man kan säga att alla problem unga har, även utanför skolan, har sin grund i att vuxna inte tar tillräckligt ansvar.

Samtidigt betonar Jonas Söderlund att sommarlovet inte innebär lika mycket frihet i dag som förut.

– Man kan också prata om en skillnad mot förr i tiden. Facebook, twitter, instagram och andra sociala medier tar inget sommarlov. Sommarlovet är inte den frizon den tidigare varit.

Han passar på att understryka vikten av skolans resurser.

– Viktigt är även att skolan har en välfungerande skolhälsovård, med bra sköterska och kurator. Många skolor brukar köra med att kuratorn är med under inledningen av skolåret och presenterar sig, vilket är bra.

För många barn innebär skolstarten mycket nytt. Nya lärare, nya lokaler och nya klasskompisar kan vara mycket att ta in.

Maria Ingelsson, chef för elevhälsan i Örnsköldsviks kommun, menar att det inte är något ovanligt.

– Vanlig oro hos barn är att man inte riktigt vet vad som ska hända inför det nya året. Det är en fullkomligt normal reaktion. Då kan man som lärare berätta och förklara hur de närmaste dagarna ser ut och kanske ha dagar där man gör saker tillsammans i klassen och försöker jobba ihop barnen.

Beroende på hur gammalt barnet är kan oron se annorlunda ut, säger Maria Ingelsson.

– I tidig ålder tar sig oro lite andra uttryck. Det kan handla om att barn klagar över små sår eller att de har ont i magen.

Även hon påpekar hur viktig skolhälsovården är.

– Ofta är det skolsköterskan som är först på skolan att märka när ett barn är oroligt. Jag tror att skulle de flesta ängsliga barn hittar man i väntrummet hos skolsköterskan. Skulle man fråga så har hen säkert bra koll på vilka barn som visar upp en frekvent orolighet.

Läs också: Så känner ungdomarna inför nya skolåret

Läs också: Inför skolstarten: 60 000 barn blir mobbade i skolan

Mer läsning

Annons