Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: "Vi behöver fler invandrare i länet"

/
  • Invandrarna är i genomsnitt mer högutbildade än länsborna. Det gäller bara att ta var på den resursen innan de ger upp försöken att komma in i det svenska samhället och försvinner till andra länder, menar Assar Häggbladh och Birgitta Hänström Söderlund.

Invandring är bra för länet.
Den är livsviktig för regionens överlevnad, enligt länsstyrelsen.
– Vi behöver fler människor, säger länsstyrelsens Birgitta Hänström Söderlund och Assar Häggbladh.

Annons

Länsstyrelsen har tittat närmare på flyktingströmmarna och invandringen till Västernorrland. Myndigheten har ingen politisk agenda utan har undersökt effekterna uteslutande ur ett rent statistiskt och vetenskapligt perspektiv.

Och slutsatsen är entydig; invandringen är inte bara bra för länet, utan också livsnödvändig om Västernorrland ska ha en vettig chans att klara utveckling, arbetsmarknad och samhällsservice i framtiden.

– Initialt är det förstås ansträngande för kommunerna att skaffa bostäder, skola och annat åt dem som kommer. Men det är ju inga svindlande mängder, 1 000 personer hittills i år, och det är viktigt att få dem att stanna här, säger Birgitta Hänström Söderlund och Assar Häggbladh på länsstyrelsen som föreläste på Mittuniversitet i Sundsvall i veckan, på en temadag om migrationens effekter.

Befolkningssiffrorna i länet har pekat nedåt sedan 1956. Då bodde 282 000 människor i Västernorrland vilket var fler än någonsin. Nu är invånarantalet 243 000 personer och vore det inte för invandringen skulle det vara betydligt mindre.

– Förra året ökade befolkningen med 905 personer men utan invandringen skulle vi ha gått minus lika mycket.

Problemet med befolkningsminskningen accentueras bland annat av de stora pensionsavgångar som närmar sig.

– De närmaste tio åren kommer en stor andel av de kommun- och landstingsanställda att gå i pension, i vissa yrken så många som 40-45 procent.

Samtidigt tror 50 procent av företagen i länet att de kommer att behöva mer arbetskraft i framtiden. Det betyder att länet kan få en skriande arbetskraftsbrist inom ett antal år. Dessutom krävs högre kompetens och högre utbildning av de anställda.

Det är ett hål som bara kan fyllas med invandring, enligt länsstyrelsen, eftersom de infödda länsborna är för få.

– Invandrarna har dessutom högre utbildning än länsborna, i genomsnitt. De har till exempel större andel högutbildade inom teknik och teknisk industri samt matematik och naturvetenskap, och dessutom är ett stort antal utrikesfödda utbildade inom hälso- och sjukvård. Det är precis den eftergymnasiala utbildning som vi behöver här i länet.

Faran är att deras kompetens inte tas tillvara. Enligt länsstyrelsen är vägen in på den svenska arbetsmarknaden alldeles för svår för många, även de som har kvalificerade yrkesutbildningar i hemlandet. Sverige är dessutom mycket sämre på att få invandrare i arbete än många andra länder.

Utländska läkare kan till exempel få vänta i tre år på licens innan de får jobba här, trots den akuta läkarbristen i Västernorrland. Risken är stor att de åker till något annat europeiskt land i stället, där de får börja arbeta på en gång.

– Vi måste bli mycket bättre på att få folk i jobb. Invandringen är en konkurrensfördel gentemot andra länder som vi inte utnyttjar till fullo, säger Birgitta Hänström Söderlund och Assar Häggbladh.

Mer läsning

Annons