Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets gick back 141 miljoner

Landstinget gick med 141 miljoner kronor i underskott 2013.
Det visar bokslutet.
Enbart sjukhusvården gick 203 miljoner back och hälsocentralerna gick 33 miljoner back.

Annons

Bokslutet offentliggjordes i ett pressmeddelande sent på tisdagseftermiddagen.

I stället för röda siffror var huvudbudskapet att landstinget åstadkommit god tillgänglighet inom primärvården, goda resultat kring äldre och läkemedel, förbättrade positioner i nationella kvalitetsregister och ett nationellt uppmärksammat miljöarbete.

Den första officiella kommentaren från landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) tog också fasta på något positivt.

– Det ekonomiska resultatet för 2013 har under hela hösten legat i nivå med prognoserna, vilket är ett stort framsteg i vår ekonomistyrning, säger han i pressmeddelandet.

– Dock har vi fortsatt ett underskott på 141 miljoner. Underskottet härrör till stora delar från tre kostnadsområden; stafettläkare, riks- och regionsjukvård samt ökade personalkostnader, fortsätter han sedan.

Landstingsdirektör Anders L Johansson kommenterar bland annat:

– Vi har förbättrat våra positioner på en rad områden. Fokus har varit att stoppa kostnadsökningarna. Det är vi på god väg att lyckas med.

Totalt redovisar landstingets verksamheter 204 miljoner i underskott för 2013. Om plus och minus från "finansen" räknas med växer underskottet till 264 miljoner totalt.

Det är när man sedan rensar bort så kallat jämförelsestörande poster som underskottet till slut landar på 141 miljoner. Jämförelsestörande poster är exempelvis ränta för pensionsskuldsberäkning och försäkringspremier som betalats tillbaka.

Kostnaden för stafettläkare har under året ökat till 169 miljoner.

Mer läsning

Annons