Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindflöjel en gammal tradition

/

Stort beröm vill jag ge till engagerade medlemmar i Omnevikens byaförening, som på ett föredömligt sätt medverkar till att hålla traditioner vid liv till framtida generationer!

Annons

Ett exempel är reparation och att sköta tillsyn av våra vindflöjlar på topparna av våra berg runt Ulvviken i Omnefjärden, nu senast på Krikberget med teknisk utformning av Patrik Melander och Per Sundström.

Flöjelmasten med vindflöjeln har mycket historik. Under tidigt 1940-tal mejslade Fridolf Nordin personligen fästen med hammare i berggrunden och monterade därefter manuellt vindflöjeln på bergstoppen!

Största anledningen till denna flöjel var att hjälpa alla till fiske efter strömming ute i den öppna havsfjärden, där vindarna ofta var helt annorlunda än den vind som visades i den skyddade Ulvviken!

De som med sina tunga nätskötar i bräckliga träbåtar vågade ta roddturen ut till den öppna fjärden för fisket, som var garantin för överlevnad, gjorde ofta beslutet grundat på vindflöjelns garanterade vindrikting!

SMHI och väderleksrapporten var ju i sin linda på 40-talet, så de flesta prognoserna fick de enskilda själva sia om och fatta sina egna uppfattningar om dygnsprognoser.

Därför vill jag genom Tidningen Ångermanland ge stort beröm och hedra alla som vidmakthåller gamla traditioner, som ofta glöms hur betydelsefulla de en gång varit för våra anfäder som grundat våra livsbetingelser!

Med vänlig hälsning och beundran /Tommy Sjödin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons