Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala för Träakademien?

/
  • Peter Carlstedt menar att Mittuniversitetet måste driva utbildningarna på Träakademien utan subventioner från Kramfors kommun.

Hur mycket ska Mittuniversitetet betala Kramfors kommun för utbildningarna på Träakademien? Den frågan är uppe till diskussion mellan parterna.

Annons

Man är nu överens om ersättningsnivån för 2012, men det är oklart hur det kommer att se ut i framtiden.

– Det är inte rimligt att Kramfors kommun ska täcka kostnader för en utbildning som Mittuniversitetet får statsbidrag för, säger kommunchefen Peter Carlstedt.

Mittuniversitetets tuffa sparkrav slog i somras också mot Träakademien i Kramfors. En avveckling av smidesutbildningen inleddes och för de tre övriga utbildningarna försvann möjligheten att gå ett tredje år. I den vevan startade också diskussioner om hur mycket pengar Mittuniversitet ska betala till kommunen för att utbildningarna bedrivs på Vallen i Kramfors.

– Vi håller med personal, lokaler och maskiner, nästan hela konceptet, medan Mittuniversitetet har hand om sådant som betygssättning, examination och antagning, säger Peter Carlstedt.

Kommunen fick 2011 för första gången full täckning för sina kostnader på Vallen. Utbildningen hade då fått universitetsstatus.

– Något Kramfors kommun hade kämpat för i tio år och då också subventionerat utbildningen, säger Peter Carlstedt.

Men för 2012 kommer kommunen åter att skjuta till pengar för utbildningen, något parterna nyligen enades om efter förhandlingar.

– Vi fakturerar Mittuniversitetet 3,3 miljoner kronor. Det är omkring 300 000 kronor lägre än full täckning, men de menade först att summan skulle sänkas med ytterligare en halv miljon, säger Peter Carlstedt.

Parterna har bland annat skilda uppfattning om hur olika overheadkostnader ska fördelas. Det handlar om poster som universitetsledning och lokaler i Sundsvall där kommunens inställning är att man får bära en för stor del av bördan. Peter Carlstedt förklarar att han är medveten om att Mittuniversitetet befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge.

– Men statsbidragen måste täcka kostnaderna för Träakademien, liksom för Mittuniversitetets övriga utbildningar. Det är en unik och mycket bra utbildning, men det är inte rimligt att kommunen ska subventionera en universitetsutbildning, säger Peter Carlstedt.

Kommunen och Mittuniversitetet ska träffas i slutet av januari för att diskutera ekonomin för Träakademin för 2013 och 2014.

– Det är viktigt att få lugn och ro och stabila förutsättningar för Träakademien. Mittuniversitetet måste bestämma sig för hur de ser på utbildningen. Men jag tror att vi ska komma fram till en bra lösning, säger Peter Carlstedt.

Mer läsning

Annons