Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem saknar en skyltdocka?

Annons
Vem saknar en skyltdocka?

På hittegodsavdelningen hos polisen i Kramfors kan man hitta det mesta, allt från borttappade flytbryggor till nya fina cyklar.

Tidningen åkte dit för få svar på vad folk vanligen lämnar in, och vad som är lite mer ovanligt.

- Jag tror att vi har haft ett par löständer här en gång, annars så är det mest mobiltelefoner, cyklar, plånböcker och smycken som vi får in, säger Karin Nordin, assistent på hittegodsavdelningen.

Varje dag kommer det in nya borttappade och försvunna saker, som blir förvarade hos polisens hittegodsavdelning. Där de blir kvar i högst tre månader. Om någon behörig inte hämtat ut godset under den tiden, så kan upphittaren få hämta ut det. Fast när det gäller saker med högre marknadsvärde än 500 kr, så måste de betala en lösensumma.

- Det är klart att det är många som betalar om det till exempel är något fint, värdefullt smycke.

Men om varken ägaren eller upphittaren hämtar ut godset, så skickas det iväg till överskottsförsäljning.

- Det händer att vi måste skicka iväg väldigt fina cycklar för att det inte är någon som hämtar dem.

Det är alltid värt att lämna in saker som man hittar, inte bara för att vara snäll med den som tappat bort föremålet, man kan ju också få hittelön. Hittelönen ligger normalt på tio procent av godsets värde, men när det gäller cycklar så ligger hittelönen alltid på 150 kr, som då betalas av ägaren.

ïFörutom löständer, vad får ni in mer för ovanliga saker?

- Ja, skyltdockor har vi fått in. Även barnvagnar och flytbryggor.

ïTar ni emot försvunna djur?

- Under jaktsäsongen får vi in mycket hundar och katter, fast de blir bara kvar här några timmar sedan skickas de till djurpensionatet Arken, i Frånö. Om ingen behörig kommer och hämtar djuret så måste det avlivas.

Hittegods kan även förkomma på lite mer annorlunda ställen, som till exempel i den bil som stals vid Utansjö och hittades i Långsele. Där stal biltjuven bilen ytterligare en gång till men stoppades sedan i Kramfors. I bilen fann polisen både ett elverk och ett silverhalsband som bilägaren inte känns vid.

andreas kjellin

foto: mona benjaminsen

Mer läsning

Annons