Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt till Åbordsön med Ådalens släktforskarförening

/

Efter en intressant presentation av Åbordsön i ord och bild tidigare i år, var det nu dags för släktforskarna i Kramfors att besöka ön ”på riktigt”. Regnet hängde i luften men detta hindrade inte att utflykten blev av.

Annons

Sven-Erik Landin ordnade kontakten med vår guide för dagen, Kerstin Lindström. Hon är född och uppvuxen på ön och har fortfarande sitt hem kvar, numera som uppskattat semestermål. Hon tog oss med på promenad runt ön och beskrev hus och platser, varav många inte längre kunde ses, bara berättas om.

Ett av husen som lockade oss var naturligtvis ”Kollo”. En stor och imponerande byggnad som under årens lopp fått se människor komma och gå. Kolonin byggdes på 1940-talet och ersatte då sommarhemmet Karlslund som drivits av IOGT. Nu blev det istället antituberkulos-verksamhet och en föreståndarinna, en kokerska och två biträden hade till uppgift att sköta de arton flickor och lika många gossar, som hemmet tog emot.

I en artikel från förr står: ”…har S.G.U. åtagit sig ansvaret för uppbyggandet av en ny kolonifastighet å Åbord, delvis med de anslag å kronor 14.000: -, som Fastighetsföreningen på sin tid begärde och jämväl erhöll ur Allmänna Arvsfonden.”

Åbordsön ägs nu till viss del av Olof Stenhammar, som tillbringar tiden där med att jaga älg och med hjälp, rusta upp den gamla kaptensvillan. Att det är något visst med att bo på en ö, fick vi klart för oss, när det berättades om familjer med många barn, om skolan där alla årskurser gick tillsammans, där papporna tog sig över vattnet i båt eller på osäkra isar, för att ta sig till arbetet på Utansjö, men också om lugnet och stillheten på en ö mitt ute i älven.

Agneta Sjöberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons