Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga hundägare flitiga besökare hos veterinären

/
  • Mikaela Söderström med blandrastiken Molly.

Unga hundägare tar oftare sin hund till veterinär än vad äldre hundägare gör. Det visar en undersökning som gjorts bland hundägare i alla åldrar.

Annons

– Det kan nog stämma. Om man inte haft hund tidigare så är man nog mer osäker och åker därför till veterinären för säkerhets skull, säger Mikaela Söderström, ung hundägare i Kramfors.

Blandrastiken Molly är Mikaela Söderströms första egna hund. Hennes föräldrar har däremot haft hund länge och kan ställa upp med goda råd.

– Om det är så att jag börjar fundera över om något är normalt så går jag till mina föräldrar först. Sedan går det ju alltid att slå en signal till veterinären, men de vill oftast att man kommer in med hunden eftersom det är svårt att ställa diagnos på telefon.

Det är försäkringsbolaget IF som låtit utföra undersökningen. Enligt den tar hundägare sitt djur till veterinären i genomsnitt 1,5 gång per år och tio procent av alla hundar går aldrig till veterinären. Bland de unga hundägarna, upp till 29 år, gör 18 procent ett veterinärbesök minst fyra gånger per år.

– Det kan ju också vara så att unga ser hunden som en familjemedlem som man är väldigt rädd om. Att man ser den mer som en person än som ett djur, säger Mikaela.

Undersökningen visar också att unga hundägare inte bara besöker veterinären oftare än äldre, de är också beredda att lägga ut mer pengar på besöken. I genomsnitt är svenska hundägare beredda att betala drygt 5 000 kronor per år utöver det försäkringen står för. I åldersgruppen 18 till 29 år kan däremot 42 procent tänka sig att betala 10 000 kronor eller mer per år ur egen ficka.

– Unga kanske får stöd av föräldrar eller andra familjemedlemmar som gärna hjälper till med betalningen. Dessutom är det väl så att man nu är mer medveten om vad veterinärerna kan och inte kan göra, tror Mikaela.

Mer läsning

Annons