Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsvård av unga missbrukare i Ö-vik

Annons
Tvångsvård av unga missbrukare i Ö-vik

Mängden av droger och antalet användare ökar i Örnsköldsvik.

Det är ingen nyhet i sig, för så är det över hela landet.

Vad som skrämmer är att missbruket kryper allt längre ner i åldrarna - i sådan omfattning att socialtjänsten måste ta till tvångsåtgärder för att få stopp på eländet.

Samtidigt visar Systembolagets statistik att alkoholförsäljningen ökar i kommunen.

Lena Näslund har varit socialnämndens ordförande i 17 år, och hon kan bara konstatera fakta.

- De sista två åren har allt fler unga flickor kommit in i knarksvängen. Det handlar om 16-17-åringar, och vi ser ingen annan utväg än att tvångsvårda dem.

Är det nödvändigt med såna drastiska åtgärder?

- Unga människor har inte den insikten att de måste ha vård och hjälp. De tycker i stället att det här är ett häftigt liv att leva, och då måste vi ta till tvång för att bryta detta destruktiva beteende, säger Lena Näslund som är mycket kritisk till föräldrarnas förhållanden till sina barn.

- Det är ledsamt när man noterar föräldrarnas naiva inställning. Det går inte att släppa barnen vind för våg. Det är nånting knepigt som håller på att hända, och jag är upprörd, säger Lena Näslund och ger exempel.

- I dag ska barnen se ut som en baby-doll medan vuxna ska se ut som tonåringar. Jag har själv råkat ut för detta dagarna före jul. Om jag ska köpa en pyjamas så är den av flanell med Bamse på. Om ett barn ska köpa en pyjamas så handlar det om sexiga saker. Det borde rätteligen vara tvärt om.

- Som vuxen är det dags att börja fundera; vad vill jag egentligen med mina barn. Som det är nu så är föräldrarna de största langarna av alkohol. De tror, mycket naivt, att om de köper ut en flaska vin till dottern eller sonen, så bryr de sig inte om att dricka hembränt ute på stan.

- När barnen väl börjat dricka är steget inte långt till amfetamin och hasch. Vi har ju också haft rökheroin här, och när det gäller alkoholen så så är det en klar försäljningsökning i vår kommun enligt Systembolagets statistik, konstaterar Lena Näslund.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons