Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrat förlorar sin plats i Kramfors fullmäktige

Sedan senaste valet har Sverigedemokraterna haft ett mandat i Kramfors kommunfullmäktige. Mandatet har innehafts av Stig Åsberg från Lövvik. Men nu har Åsberg flyttat till Härnösand och förlorar därmed sin plats i fullmäktigeförsamlingen.

Annons

– Mandatet upphör automatiskt om folkbokföringen ändras. Och det går inte att återfå det även om man flyttar tillbaka utan då får man vänta till nästa val och se om man blir omvald, säger Staffan Wikell, jurist vid Sveriges kommuner och landsting.

På Kramfors kommun kände man inte till att Stig Åsberg flyttat från kommunen.

– Vi hade väl trott att vi skulle få en underrättelse från något håll men det har vi inte fått. Nu kommer vi troligtvis vid nästa fullmäktigemöte att entlediga honom från uppdraget och sedan be länsstyrelsen att göra en ny räkning. Och om det inte finns något annat namn så blir det en tom stol resten av mandatperioden också, säger kommunfullmäktiges ordförande Rainor Melander.

Sannolikheten att någon ny sverigedemokrat skulle överta Åsbergs plats är inte stor. Partiet hade inga egna listor i Kramfors och det enda namn som fanns på en lista var Åsbergs, som han skrivit dit själv. Åsberg har sagt att han gjort det i protest och att han inte är sverigedemokrat. Och han har inte varit närvarande vid något sammanträde sedan han blev invald.

Med tanke på att Socialdemokraterna har lika många mandat som de övriga partierna tillsammans hade Stig Åsberg kunnat spela en vågmästarroll.

– Det enda mandatet kunde ha varit det viktigaste. Han hade kunnat diktera besluten, säger Melander.

Tidningen Ångermanland har varit i kontakt med Stig Åsberg men han vill inte lämna någon kommentar.

Mer läsning

Annons