Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för sälförsöket i Norafjärden

/
  • Det är bara ett fåtal djur som blir
  • Yrkesfiskare i länet har haft problem med gråsälar som plundrar och skadar fiskeredskapen. Men flera försök pågår för att hitta metoder som skrämmer bort sälarna från redskapen.
  • Elever och personal på Nordviksskolan hjälper till med försöket att göra Norafjärden till en sälfredad zon.

Försöket att göra Norafjärden till en sälfri zon verkar ha lyckats. Fiskeriverket ser metoden att kombinera sälskrämmor med sälfångst som lyckad. Det kan bli räddningen för fisket – och sälarna.

Annons

Om fisket kan fortsätta som tidigare innebär det att acceptansen för sälarna ökar. Sälstammen gynnas därför av att sälarna skräms bort och att problemindivider skjuts.

Tidigare har det varit gott om säl i Norafjärden och fisket mer eller mindre utslaget. Fiskeriverket ville därför undersöka om det går att göra enstaka områden till sälfria zoner, där yrkesfiskarna inte behöver riskera att få sina redskap plundrade eller förstörda.

Därför sattes två sälskrämmor upp vid mynningen till fjärden. Skrämmorna ger ifrån sig höga ljud under vattnet.

– Vi har inte hunnit få de slutliga resultaten men de fiskare jag pratat med är positiva. Under 80- och 90-talen ökade problemen med säl här och de senaste åren har det knappt funnits något fiske alls. Men i år, när vi testar en kombination av sälskrämmor och skyddsjakt, har fiskarna fått en hygglig fångst i fjärden, säger Arne Fjälling, i ett nyhetsbrev från Fiskeriverket.

Ett problem har varit att sälarna långt i från är dumma. De kan lära sig att undvika fällorna, exempelvis genom att simma med huvudet över vattnet.

Sälar som listat ut detta kan också lära ut knepen till andra djur. Med hjälp av ombyggda laxfällor eller med sälnät fångar man de djur som tagit sig in i fjärden. De fångas levande och ett larm talar om att ett djur fastnat, sedan skjuts sälen.

Mer läsning

Annons