Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora pensionsavgångar inom fastighetsförvaltningen

Annons
Stora pensionsavgångar inom fastighetsförvaltningen

Krambo kan få svårt att hitta kompetent personal i framtidenKommunerna riskerar att få stor brist på teknisk personal inom fastighetsförvaltningen. Om tio år har en tredjedel av all personal gått i pension och fem år senare är 75 procent av de anställda pensionärer.

- Så ser det ut hos oss också, säger Krambos vd Åke Sundkvist som ansvarar för Kramfors kommuns fastigheter.

Visserligen klarar man fortfarande av att fylla upp vakanser, men risken är stor att det blir svårare och svårare. Många som arbetar med fastighetsskötseln närmar sig pensionsstrecket.

- En förklaring är att vi har en stor grupp 40-talister som arbetar hos Krambo.

Till detta kommer de nedskärningar som gjordes tidigare under 90-talet då många av de yngre med kortare anställningstid fick sluta. Det är ett genomgående problem för många kommuner.

I dag arbetar ungefär 9 000 personer i landet med kommunal fastighetsförvaltning. Under de närmaste 15 åren kommer ungefär 3 750 personer med kompetens inom fastighetsskötsel att behöva nyanställas.

För Ådalskommunernas del handlar det inte bara om att klara rekryteringen efter dessa. Här brottas man också med befolkningsminskningen, att yngre med attraktiv kompetens och utbildning försvinner.

- Därför måste vi jobba tillsammans, inte bara med att finna nya jobb utan också med att göra kommunen attraktiv och locka dem tillbaka. Vi måste också se till möjligheterna, säger Åke Sundkvist.

Han påpekar att arbetsgivaren inte får vara passiv om man ska klara konkurrensen om personalen.

- Det gäller att hitta intressanta arbetsuppgifter och att ligga bra till lönemässigt.

I dag har Krambo 110 anställda varav 14 arbetar med administration. En stor del av de anställda har passerat 50-årsstrecket, med råge.

Ändå har man hittills klarat av rekryteringen.

- Vi annonserade nyss efter en kvalificerad elektriker med allmän behörighet. Då fick vi faktiskt åtta sökande varav många med hög kompetens.

Det förvånade Åke Sundkvist som nästan befarat att det inte skulle gå att få tag i rätt person.

- Nu kunde vi anställa en ung behörig person, och med ung menar jag då en i 30-årsåldern.

Men förmodligen blir det svårare och svårare. Därför har också Kommunförbundet startat en kampanj för att stärka kommunerna som varumärke och göra fastighetsförvaltningarna attraktiva som arbetsplatser. Dessutom har man tagit initiativ för att få en högre kompetens hos de som ska arbeta med fastighetsskötsel, bland annat genom nya högskolekurser som riktar in sig mot fastighetsföretagande.

anders liden

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Kan få problem.

Krambos vd, Åke Sundkvist, kan få problem med att rekrytera kompetent personal i framtiden. En stor del av de anställda närmar sig pensionen och det kommer att behövas många nyrekryteringar.

arkivfoto: arne henriksson

Mer läsning

Annons