Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket fick svarom religionsundervisning

Annons
Skolverket fick svar

om religionsundervisning

Kramfors kommun har besvarat Skolverkets frågor efter en anmälan om brott mot att läroplanen inte följs vid Nordingråskolan. Ett föräldrapar anmälde i vintras skolan för att kristendomen gavs en allt för dominerande roll i religionsundervisningen.

Svaret inleds med en kort redogörelse för att religionsundervisningen är utformad i ett längre perspektiv, från årskurs ett till fem.

Man förklarar att övriga religioner och ateism tas upp i de senare årskurserna. Man börjar i närsamhället Nordingrå, eftersom det är någorlunda känt hos barnen, och att det blir en naturlig start med "kyrkan mitt i byn". I kursplanen tas andra religioner upp i årskurs tre under rubriken "olika tro".

Skoverket ville bland annat veta hur en öppen diskussion i tros- och livsåskådningsfrågor och förståelse för människors olika tro främjas vid skolan.

Här har kommunen svarat att skolan allmänt tar upp att det finns olika trosinriktningar. Man samtalar även om att det finns människor som lever efter olika religioners läror och att det finns ateister.

Anmälarna hade vissa speciellt kritiska synpunkter på olika delar i religionsundervisningen.

ï Att Nordingrå församling tilläts vara i skolan och bedriva undervisning.

I svaret anges att skolan har samverkan med närsamhället, ibland genom att kyrkan kommer in med sin verksamhet i undervisning som inte är "förkunnande". Vid lämpliga tillfällen, i det ömsesidiga samarbete och som en del i kulturarvet på orten, besöks kyrkan. Exempelvis vid första advent och skolavslutningen.

ï Införandet av "månadens psalm", som innebar sång av endast kristna psalmer.

Här är svaret att "månadens psalm" ingår i läromedlet "alla tiders sång - månadens psalm".

ï Att man på skolan använder vad som anmälarnas barn kallar "Gudsboken".

Det anges i svaret vara ett kompletterande läromedel som heter "Barnens bibel" och som är anpassad till barn.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons