Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket begär nytt yttrande om religionsundervisning

Annons
Skolverket begär nytt yttrande om religionsundervisning

Skolverket är inte nöjt med Kramfors kommuns första yttrande om religionsundervisningen vid Nordingråskolan. Verket vill ha tydligare exempel på hur skolan arbetar för att eleverna inte ensidigt ska påverkas av den kristna tron.

I januari mottog Skolverket en anmälan från föräldrarna till ett barn vid Nordingråskolan. Anmälan gällde brott mot att inte läroplanen följdes vid skolan. Föräldrarna kritiserade kristendomens dominerande roll i religionsundervisningen. De ifrågasatte bland annat att eleverna enbart fick sjunga kristna psalmer och att Nordingrå församling fick bedriva undervisning i skolan.

Föräldrarna menar att deras barn genom skolans undervisning påverkats att bli övertygad troende på Gud. Föräldrarna har inget emot undervisning om kristendom, men menar att denna religion inte ska gynnas framför andra.

I slutet av februari skickade Kramfors kommun ett brev till Skolverket. I brevet förklarade man att skolan övervägde förändra arbetsplanerna för att de skulle bli mer konkreta och tydliga. Arbetsplanerna skulle också bättre förankras hos föräldrarna. Tanken med förändringarna var att kristendomen skulle få en mindre dominerande roll.

Kramfors kommun har nu fått ett svar från Skolverket. Av de frågor som som ställs framgår att Skolverket inte är tillfreds med kommunens yttrande. Nu efterlyses på flera punkter tydliga exempel på hur skolan avser att arbeta med religionsundervisningen i den klass där de anmälande föräldrarnas barn går.

ï Ge konkreta exempel på hur det skapas förståelse för människors olika sätt att tro i andra religioner än kristendomen.

ï Hur arbetar skolan för att eleverna inte ska påverkas ensidigt av den kristna tron?

ï Hur anser kommunen att skolan lever upp till författningens krav på icke-konfessionalism, allsidighet och saklighet?

ï Hur har skolan informerat föräldrar om allsidighet och saklighet i religionsundervisningen?

ï Hur har kommunen tagit tillvara de synpunkter på religionsundervisningen som lämnats av anmälarna?

Senast den 29 april vill Skolverket ha svar.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons