Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågan i Kramfors avgjord

/
  • Kommunalrådet Michael Melander var flitigt förekommande i talarstolen under måndagskvällens skoldebatt.

På måndagen skulle skolfrågan i Kramfors avgöras. Debatten blev både lång och intensiv. Det krävdes votering för att komma fram till ett beslut. och beslutet blev att kommunstyrelsens förslag, som bland annat innebär nedläggning av skolorna i Lugnvik, Docksta och Torrom, antogs.

Annons

Förutom kommunstyrelsen förslag hade även Centerpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samt moderaten Michael Steger sedan tidigare lämnat in egna förslag till beslut. I sista stund kom även Folkpartiet med ett eget förslag. Även där föreslås nedläggning av skolorna i Docksta och Lugnvik.

– Vi tycker att fokus måste läggas på att öka lärartätheten, bättre utnyttjande av resurserna samt ökad kvalitet på undervisningen. Därför föreslår vi renodlade låg-, mellan- och högstadieskolor, förklarade Henrik Edlund (FP).

I korthet innebär förslaget att mellanstadieklasserna vid Bollstaskolan och Nylandsskolan flyttas till Ytterlännässkolan. På samma sätt flyttas mellanstadierna från skolorna i Torrom, Ullånger och Nordingrå till Herrskogsskolan. Folkpartiets förslag fick dessutom stöd även av Kristdemokraterna.

Under debatten framförde representanter för de olika förslagen argument om varför just deras förslag borde antas.

– Centerpartiets förslag innebär samordningsvinster mellan förskola och skola. Vi kan spara pengar på lokaler och kanske till och med sälja några förskolelokaler, sa Birgitta Widerberg (C).

– Det är väldigt svårt att beräkna vad man sparar på saker och ting. Men jag tror att vårt förslag frigör mer pengar till pedagogik än vad de andra förslagen gör, var ett av Thomas Lundbergs (V) argument för V/MP-förslaget.

Monica Bruman (M) förklarade att moderaterna vill ge Ytterlännässkolan en tidsfrist så man hinner se vartåt utvecklingen i Bollstabruk går.

– Och i Höga kusten tycker vi det är viktigt att F-3-skolorna finns kvar i Nordingrå, Ullånger och Torrom.

Michael Stegers förslag sammanföll med det förslag Dunthyl tidigare lämnat.

– i behöver stärka Kramfors kommun, inte söndra. Och vi bör lyssna på kommunmedborgarna därför har jag valt att föra fram Dunthyls förslag.

Efter närmare tre timmars debatt var det så dags att komma till beslut. Och innan frågan kunde avgöras krävdes två voteringar. Först gällde det att bestämma vilket förslag som skulle ställas mot kommunstyrelsens. Och det blev Centerpartiets.

Därefter var det dags att rösta om vad det slutliga beslutet skulle bli. Efter votering visade det sig att kommunstyrelsens förslag vunnit med 20 röster mot 11. Dessutom avstod några ledamöter att rösta.

Mer läsning

Annons