Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skottar du taket säkert

/
  • Bostadsrätter har hårdare regler än villor när det gäller snöskottning och eventuella skador av tung snö.

Snön fortsätter att falla och på flera håll börjar det bli dags att fundera om takskottning blir nödvändigt.

Annons

För ett par år sedan rasade flera tak samman när det kom stora snömassor. En meter snö på taket till ett normalt hus motsvarar tyngden av tolv personbilar.

– Hör du knarrande och smällar från konstruktionen, eller känner att fönster och dörrar är svårare att få upp, är det hög tid att reagera, säger Mats Larsson som är expert på byggskador hos If i ett pressmeddelande.

Han påpekar att om ett hus är byggt enligt byggnormerna har ägaren inget krav på sig att skotta taket för att få ersättning om en olycka inträffar. Försäkringen täcker däremot inte lekstugor, balkongtak och liknande.

Ett vanligt villatak tål ungefär 150 kilo snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halvmeter gammal snö eller 0,4 meter blötsnö. För tak som tål 350 kilo per kvadratmeter gäller en kritisk gräns på 1,2 meter snö, eller 0,9 meter snödjup om det är blötsnö.

För bostadsrätter gäller andra försäkringsregler än för villor, påpekar försäkringsbolaget.

– Bor man i bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket, Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas.

Försäkringsbolagen tycker därför det är viktigt att få bort snön från taken när man närmar sig dessa kritiska gränser.

Dessutom uppmanar man den som behöver skotta att antingen ta hjälp av proffs, eller att vara mycket noga med säkerheten. Anlitar man ett företag med f-skattsedel får man Rut-avdrag för kostnaden.

Mer läsning

Annons