Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningschefen: Jag medger att jag gjort felaktigheter

Annons
Räddningschefen: Jag medger att jag gjort felaktigheter

Räddningschef Björn Bjärbo misstänks för att ha använt skattepengar för privata ändamål, bland annat till resor med hyrbilar och flyg.

Komrev granskar nu Bjärbos affärer och fakturor. Misstankarna har resulterat i att Björn Bjärbos attesträtt tagits ifrån honom.

Björn Bjärbo är sedan 1997 räddningschef i Kramfors. Han är dessutom aktuell som chef för den nya organisation av räddningstjänsten i Ådalen som sjösätts vid årsskiftet.

Organisationen, döpt till Höga Kusten-Ådalen Räddningsförbund, omfattar till en början Kramfors och Härnösand. Senare är det meningen att även räddningstjänsten i Sollefteå kommun ska ingå i förbundet.

Att Komrev granskar Bjärbos affärer hänger samman med ett anonymt brev som skickats till Kramfors kommun och kommunrevisionen. Brevet inkom för ungefär en månad sedan men diariefördes aldrig.

Tidningen Ångermanland begärde på måndagen ut brevet. Dröjsmålet med diarieföringen förklarar kommunens kanslichef Mats Hasselryd så här:

- Vi ville först utreda om det ligger något i de misstankar som förs fram i det anonyma brevet.

Efter någon vecka hade kommunstyrelsens vice ordförande Jan Johansson ett samtal med Björn Bjärbo. Johansson är även ordförande i den interimistiska direktion som bildats med anledning av den nya organisationen.

Mötet resulterade i att Jan Johansson tog ifrån Björn Bjärbo hans attesträtt.

- Att han förlorade sin attesträtt i avvaktan på att utredningen är klar är att betrakta som en försiktighetsåtgärd, säger Hasselryd.

Men handlar det bara om en försiktighetsåtgärd? Att dra in attesträtten är väl ändå en drastisk åtgärd?

- Det finns tecken på att det finns substans i anklagelserna.

Innan veckans slut ska Komrev ha slutfört sin granskning. Det återstår därför att se om misstankarna mot Björn Bjärbo är välgrundade. Tidningen bad Björn Bjärbo, som numera är bosatt i Härnösand, kommentera innehållet i det anonyma brevet med de påståenden om oegentligheter som där förs fram.

- Jag har inte så mycket att säga utan det här får nu ha sin gilla gång.

Han berättar att han svarat på alla frågor som kommunstyrelsen och Komrev ställt.

- Sen får vi se om man nöjer sig med dom svaren.

Vad gäller brevet säger Björn Bjärbo att det innehåller en blandning av personliga påhopp och uppgifter som är sanna.

Stämmer det alltså att du använt skattemedel för privat bruk?

- Det finns en del substans och jag medger att jag gjort felaktigheter.

Det anonyma brevet, som är undertecknat med "skattebetalare", inleds med en fråga. "Har Kramfors kommuns räddningschef av kommunledning och revision tillåtelse att ur räddningstjänstens budget använda en viss del till privat bruk?"

Enligt brevskrivaren använder Bjärbo räddningstjänstens bilar dygnet runt för privata resor till och från hemmet i Härnösand med mera. Han ska också ha gett förvaltningsstäderskan i uppdrag att städa ur hans lägenhet när han flyttade till Härnösand.

I brevet radas flera exempel upp på, enligt brevskrivaren, tveksamheter runt Bjärbo som betalats via räddningstjänsten under 2001.

Sten Engblom

0612 - 77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons