Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrivård försvinner från Kramfors

/

Den psykiatriska allvårdsavdelningen i Kramfors flyttas till Sollefteå.
Det handlar om totalt tolv vårdplatser som överförs och ett 25-tal anställda som berörs av förändringen.
Kramfors kommun vill använda lokalerna i vårdcentralen som äldreboende.
– Detta innebär ingen verksamhetsförändring och jag hoppas att alla i personalen väljer att följa med, säger Lars Ehrnström, verksamhetschef för psykiatrin i Kramfors/Sollefteå.

Annons

Personalen vid psykiatrin i Kramfors informerades i fredags om den planerade flyttningen. Lars Ehrnström förklarar att det ännu inte är formellt förhandlat om förändringen, tanken är dock att allt ska vara genomfört i februari.

– Initiativet till flytten kommer från Kramfors kommun som behöver lokaler för äldreboende. Eftersom vi är i ganska dyra lokaler nu är det säkert av väsentlig betydelse att komma till landstingets egna lokaler i Sollefteå.

Flyttningen handlar om tio patientplatser vid landstingets psykiatriska allvårdsavdelning samt två platser inom beroendeenheten. Beroendeenheten drivs i ett samarbete mellan landstinget och Kramfors och Sollefteå kommuner. Det bedrivs dygnet-runt-vård på de sammanlagt tolv platserna.

Läs också: 20 vårdplatser bort från Sollefteå sjukhus

Psykiatrins öppenvårdsavdelning, för polikliniska patientbesök under dagtid, blir dock kvar på vårdcentralen i Kramfors.

Den psykiatriska allvårdsavdelningen har Kramfors och Sollefteå kommuner som upptagningsområden. Kramforsbor får i framtiden längre att åka till psykiatrin i Sollefteå samtidigt som boende i Sollefteå får kortare resväg. Allvårdsavdelningen ska inrymmas i det gamla vårdhemmet som ligger granngårds med Sollefteå sjukhus. Dit ska även barn- och ungdomspsykiatri, BUP, och vuxenpsykiatrin i Sollefteå flyttas.

– Eftersom flera av patienterna även har somatiska sjukdomar är det en fördel att vi hamnar nära sjukhuset., säger Lars Ehrnström.

Det sker runt 130 inläggningar per år vid den psykiatriska allvårdsavdelningen. Någon ändring i verksamhetens omfattning planeras inte i samband med flyttningen.

– Detta är nytt för oss sedan i fredags och personalen måste få tid att fundera och ta ställning till förändringen. Jag hoppas att alla följer med, även om det innebär att man får längre resväg till jobbet, säger Lars Ehrnström.

När psykiatrin 2005 lämnade Björknäs sjukhem för Kramfors vårdcentral kunde detta genomföras genom att tillfälligt reducera verksamheten.

– Vi får se hur det går att göra nu. Det blir knepigt om vi måste stänga helt eftersom det finns behov, säger Lars Ehrnström.

Mer läsning

Annons