Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen sparade in på ordningsvakter

Annons
Polisen sparade in på ordningsvakter

I många år har anställda ordningsvakter svarat för ordning i Norrfällsviken under midsommarhelgen. Men i år blev det inget. Polisen hade inte råd.

- Jag är inte förvånad att det blev så här, säger Ingemund Svanholm, ordförande i Kramfors ordningsvaktsförening.

Det är ordningsvakterna från Kramfors som fått jobbet de senaste åren.

- I fjol avstyrde vi en del bråk, tog någon rattfyllerist och några knivar, berättar Svanholm.

Det har blivit allt fler som kommer till Norrfällsviken och stöket har också blivit mer omfattande. Därför hörde ordningsvaktsföreningen av sig och föreslog att polisen i år skulle anställda sex ordningsvakter. Istället blev det ingenting alls.

- Om polisen säger nej till att anställa ordningsvakter så borde de ställa upp med mer egna resurser i stället, tycker Lars Edlund från Norrfällsvikens camping.

- Vi hade säkert kunna göra en del nytta. Om det går runt fyra eller sex uniformerade vakter så avskräcker det en hel del. Dessutom har vi i de här lägena polismans befogenhet. Vi kan gripa någon och hålla denne kvar tills polisen kommer, säger Ingemund Svanholm.

Om en arrangör av en fest, konsert eller annat förväntas dra mycket folk så måste arrangören själv anställa ordningsvakter. Så gör även krogar och andra offentliga lokaler.

Men om en fest mer eller mindre spontant, som i fallet Norrfällsviken, blir stor och kräver ordning så är det polisen som måste stå för de kostnaderna eftersom det i det här fallet rör sig om allmän plats.

ï Får ordningsvaktsförening mindre och mindre jobb.

- Vad vi märker är att arrangörerna får förelägganden om att anställa allt fler vakter, säger Svanholm.

ï Hade ni folk som kunde jobba i helgen?

- Ja, det hade vi.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons