Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Online-projekt ska sätta fart på landsbyggden

Annons
Online-projekt ska sätta fart på landsbyggden

Öka stoltheten över hembygden, visa vilken arbetskraft och kompetens orten besitter samt stimulera turism och företagande. ABF Ångermanlands nyligen sjösatta projekt "Online" arbetar för landsbygdsutveckling genom människors engagemang.

Under fyra månader kommer sex orter från Kramfors och Sollefteå att tillsammans arbeta för att ta fram en metod för hur en bygd ska kunna informera och marknadsföra sig via internet.

Målsättningen är att öka bygdens attraktionskraft, främst ur sysselsättningssynpunkt. Ove Lundgren på ABF, som tillsammans med Monica Årjes fungerar som projektledare, menar att Ångermanland kan bli bättre på att göra reklam för allt positivt som faktiskt finns i bygderna.

- På andra ställen i Sverige kan man sälja vad som helst till turisterna, nu är det dags att fånga upp gemensamma idéer och marknadsföra oss.

Nora, Skog och Kyrkdal i Kramfors samt Multrå, Näs-Nyland-Nordsjö och Graninge i Sollefteå deltar i arbetet som startade för några veckor sedan. Online-projektet ger orterna stöttning och hjälp på traven att komma igång.

- Olika föreningar, företag och privatpersoner har i varje samhälle gått samman och bildat kontaktgrupper som nu arbetar med att kartlägga respektive hembygd, säger Monica Årjes.

- Tanken är att de ska ta fram allt som är intressant, från rena befolkningsuppgifter, näringsliv, historia, kultur till utflyktsmål.

Kontaktgrupperna arbetar i studiecirkelform, dels genom träffar och dels på distans via mejl på en databas.

- Med utgångspunkt från vad respektive grupp får fram är det tänkt att de ska göra en hemsida, som sedan kan användas som mall i det kommande arbetet.

Det fyra månader l ånga projektet är nämligen en förstudie och går allt väl är nästa steg att ansöka om EU-bidrag för att ytterligare bygder ska kunna delta och utveckla metoden vidare.

- Vi vet inte ännu varthän det bär, men ett av huvudmålen är att få människor att känna en ökad stolthet över sin hembygd. För att häva befolkningsminskningen är det viktigt att folk känner att deras engagemang är viktigt och därför fungerar ortsborna i projektet som den expertis de är, säger Ove Lundgren.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons