Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade kostnader för landsbygdstrafik

Kommunledningsförvaltningen i Kramfors kommun ser ut att missa budgetmålet för 2012 med 2,31 miljoner kronor. Det visar en prognos gjord efter tio månader. Den största enskilda minusposten uppkommer på grund av ökade kostnader för bussar i landsbygdstrafik. Det omfattande snöröjningsarbetet i början av vintern kan göra att underskottet till slut blir än större.

Annons

Det handlar bland annat om persontrafik som förts över från bussturer till tåg när Ådalsbanan och Botniabanan öppnats. Kramfors kommun har trots det varit tvungen att ha kvar vissa sådana bussturer.

– De behövs för att klara skolskjutsarna. Det här ser ut att ge oss kostnader på 1,4 miljoner över budget och det verkar bli tufft ekonomiskt inom trafiken även nästa år, säger Micael Melander (S), kommunalråd i Kramfors.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har diskuterat stämpeluren på olika kommunala arbetsplatser. Många stämpelur börjar ha tjänat ut och det planeras för att övergå till en mer tidsenligt rapportering med datorer. Samtidigt ska det ske en översyn av kommunens flextidsavtal. Ett förslag ska utarbetas som sedan ska tas upp i fackliga förhandlingar.

Kommunledningen är positiv till att det även nästa år ska finnas möjligheter till att erbjuda kommunanställda pensionsmöjligheter innan 65-årsdagen.

– Men det finns inga extrapengar att skjuta till för detta, utan det måste då ske med de medel som finns inom varje förvaltning, säger Micael Melander.

Närmare ett 30-tal kommunanställda mellan 62 och 65 år har nappat på det pensionserbjudande som lades fram tidigare i år. Kramfors kommun satsade då sex miljoner kronor extra på pensionsöverenskommelser för äldre anställda.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har diskuterat budgetdirektiven inför 2014. Kommunens intäkter från skatter och statsbidrag ser ut att bli 1,011 miljarder, en nivå som varit i stort sett oförändrad under de senaste åren. Kostnaderna för löneökningar beräknas dock stiga med i storleksordningen 20 miljoner. Den 8 januari ska kommunledning och de olika förvaltningarna diskutera vilka besparingar som ska göras för att nå en budget i balans.

Mer läsning

Annons