Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tjänst inrättas för vård av kulturlandskap

Annons
Ny tjänst inrättas för vård av kulturlandskap

Trots att det sedan 1999 är möjligt att bilda kulturreservat i syfte att skydda värdefulla kulturpräglade landskap har inte ett enda sådant bildats i Västernorrland. Nu anställer dock länsstyrelsen en handläggare som ska arbeta med frågan.

I dags dato finns det 87 naturreservat i Västernorrland, men ännu har länsstyrelsen i Västernorrland alltså inte tagit beslut om att inrätta något kulturreservat. En orsak är att det helt enkelt inte funnits någon person som har arbetat med just den uppgiften.

- Vi har utvärderat oss själva lite grann och tiden är nu mogen att ta tag i frågan om kulturreservat. Riksantikvarieämbetet har beviljat finansiellt stöd för en handläggartjänst på projekt från april till årets slut, berättar Maria Olsson på länsstyrelsen.

Varje miljö som kommer ifråga som kulturreservat bör bli föremål för en

kulturhistorisk utredning, som ska bilda grund för den fortsatta handläggningen.

Konkreta uppgifter för en handläggare kommer därför bland annat att handla om att läsa in sig på Västernorrland och dess natur- och kulturmiljöer, besöka de olika platserna samt tillsammans med naturvårdsenheten på länsstyrelsen ta beslut om att bilda reservat.

- Vi söker därför en person som är utbildad antikvarie med inriktning mot arkeologi. Redan nu förhandlar vi med en person om tjänsten, men ingenting är ännu klart.

Vid utnämnandet av kulturreservat kommer länsstyrelsen i första skedet att prioritera fiskelägen.

- Sådana är ju goda exempel på vårt kulturarv och det finns många välbevarade i bland annat Höga kusten.

Dessutom finns det några naturreservaten med stora kulturvärden som skulle kunna kvalificera som kulturreservat och som kan komma ifråga att ombildas.

- Det gäller framför allt ställen där det förutom skyddsvärd natur finns en eller flera gårdar, vilka tjänar som bevis på äldre tiders sätt att leva och livnära sig på, säger Maria Olsson.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons