Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar länsstyrelsen över djurskyddet

/
  • Från årsskiftet är det inte längre kommunerna som sköter djurskyddstillsynen. Den centraliseras då, mot många kommuners önskan, till länsstyrelsen.

Ansvaret för djurskyddstillsynen i Västernorrland tas vid årsskiftet över av länsstyrelsen. Kommunernas djurskyddsinspektörer försvinner. Meningarna går starkt isär om det blir bättre eller sämre för djuren.

Annons

Från både fackligt håll och från många kommuners sida har man varit skeptisk till förändringen. Där befaras att det inte blir bättre för djuren, risken är den motsatta.

– Ur arbetssynpunkt har det varit ett tufft jobb som vi på sätt och vis inte har något emot att det lyfts bort. Men det finns två sidor av saken. Ser man till djurskyddet är jag orolig för att det inte blir bättre, säger miljö- och byggchef Rolf Wickström.

Att bedriva djurskyddstillsyn kan ofta vara påfrestande för inspektören, det är till exempel inte ovanligt att de utsätts för hot i samband med krav på åtgärder.

– Men man ska också se till servicen ute på landsbygden när inspektörerna nu ska åka från Härnösand till hela länet. När det gäller stora anläggningar fungerar det säkert bra, men det handlar inte bara om sådana och vi har många fall med djurskyddstillsyn bland sällskapsdjuren.

Från kommunernas sida är man rädd att dagens lokala kunskap om förhållandet för djuren kommer att gå förlorad. Dessutom finns en farhåga om att antalet inspektörer ska bli färre.

– Pengarna kommer inte att räcka till att anställa lika många som tidigare. Örnsköldsviks kommun har betonat vikten av lokal kännedom vid miljötillsynen på gårdarna, har Kristin Ögren som är ordförande för plan- och miljönämnden i Örnsköldsvik, varnat för.

Mer läsning

Annons