Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutbara möbler för öga och bak

Tre hantverkstekniker, tre idéer, men bara en stol.
Slutresultatet blev allt annat än traditionellt när Träakademiens studenter fick i uppdrag att leka viskleken med möbler. Möbelsnickare, möbeltapetserare och smeder skulle tillsammans formge och tillverka en stol för utomhusbruk, men utan att veta om varandras arbeten.
– Ett samarbete med ögonbindel, säger Erik Kindström, lärare på möbelsnickeri.

Annons

Från att vanligtvis putsa och slipa på möbler under månadslånga projekt fick 32 studenter i de två första läsåren på Träakademien något helt annorlunda att bita i. Designa och producera möbler för att sitta i, lapa sol och dricka hallonsaft - men det måste bli klart på bara en och en halv dag.

Möbelsnickarna disponerade två dimensioner av värmebehandlad furu; möbeltapetserarna vaxduk, tvättlina och isoleringsmatta; smidesstudenterna plattjärn, rundstänger och järnrör. Allt material anpassat för att klara en svensk regnsommar.

Grupper bildades med en deltagare från varje utbildningsprogram som tog sig an uppgiften med sin teknik. Stolarna roterade mellan studenterna och varje grupp kunde till slut presentera tre färdiga utomhusmöbler.

Liksom viskleken, där en mening oförutsägbart förändras när den passerar mellan en kedja av människor, kunde ingen säga något om vad som övningen skulle resultera i.

– Det var en jättekul uppgift, särskilt som den skulle göras på så kort tid. Man fick släppa alla spärrar och bara vara på direkt, säger möbelsnickarstudenten Martin Turnäs.

Petter Törnqvist, som driver en designbyrå i Stockholm, och Kristoffer Sundin, inredningsarkitekt och formgivare i Stockholm och med rötterna i Docksta, hade tillsammans utformat övningen som inleddes med en workshop. Duon har samarbetat kring utformning av olika miljöer, som klädbutik, biograf, kafé och museum. Deras erfarenheter av att tillsammans hitta nya lösningar och möjligheter tillämpades när uppgiften formulerades.

– Meningen är att samarbetet mellan olika discipliner ska ge synergieffekter och att det oväntade ska hända, säger Petter Törnqvist.

Med tre kreativa sinnen i arbete kring ett gemensamt problem, utan att de olika individernas tankar blottas, blir nästan skapandeprocessen i sig levande. Vad någon uppfattar som ett ryggstöd ser en annan som en sits och så vidare.

– Visst blir det ibland lite spretigt, men i varje möbel kan det finnas tio idéer att senare jobba vidare med. Genom att uppgiften genomförs så snabbt vågar man också släppa loss och jobba mer prestigelöst, säger Kristoffer Sundin.

På onsdagsförmiddagen slutfördes uppgifterna. Studenterna fick en liten tid att tillsammans göra eventuella korrigeringar om det behövdes för att göra möblerna användbara, vilket var ett krav. I sommar på Järnsta kafé i Nordingrå ska utemöblerna inte bara vara en njutning för ögat, utan också ett komfortabelt alternativ för kafégäster.

De 21 färdiga arbetena förevisades sedan och kommenterades. Studenterna berättade hur de tänkt och vilka svårigheter de stött på. Variationsrikedomen var stor bland de färdiga alstren. Flera utemöbler kompletterades med hållare för glas och kaffekopp. Dekorationerna var brokiga och sittställningarna omväxlande.

– Vi har verkligen fått använda fantasin för att skapa något av de intetsägande material vi hade att arbeta med, säger Rubella Karlsson, student inom möbeltapetsering.

Mer läsning

Annons