Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkdöden har slagit till i Västernorrland

/
  • Mjölkgårdarna i Västernorrland försvinner en efter en.
  • Thure Eriksson, ordförande för Lrf, efterlyser åtgärder från regeringen. Han kan inte acceptera att pengar som kommer från EU för att stöda norrländska mjölkgårdar blir liggande i stadskassan.
  • Mjölkkorna i länet blir allt mer ensamma. Under en tioårsperiod har två tredjedelar av mjölkgårdarna lagts ner. Visserligen ökar de kvarvarande i storlek, men volymen av mjölk minskar ändå.

Västernorrland är det län i Sverige där mjölkproduktionen minskar mest. Situationen beskrivs av Lrf-ordförande Thure Eriksson som något av ett fritt fall. Länets mjölkbönder tynar bort. Om 10 år är risken stor att det inte längre går att driva mjölkproduktion överhuvudtaget i länet.

Annons

– Fortsätter minskningen som under senare år finns risken att det blir så glest mellan mjölkgårdarna att det inte ens är lönsamt att hämta upp produktionen, säger Thure Eriksson.

Mjölkdöden är ett faktum som gäller också övriga delar av Norrland, men inte alls i samma grad. I dag finns bara ungefär 180 mjölkgårdar kvar i Västernorrland.

Thure Eriksson har därför vänt sig till regeringen och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Under en tioårsperiod har ungefär två tredjedelar av gårdarna försvunnit. Visserligen har ett antal gårdar blivit större, men vi tappar i både volym och i antal jordbruk.

I Jämtland och Västerbotten ser situationen bättre ut. Det hänger samman med att man där är placerade i ett annat stödområde, västra Sollefteå och Liden undantaget. Det nationella stödet till mjölkbönderna i vårt län är 47 öre per kilo istället för 72 öre, en skillnad på 25 öre per kilo.

– Om man räknar med en medelproduktion på 400 000 kilo per år så skulle det innebära hundra tusen kronor mer i ersättning per år

När Sverige gick med i EU 1994 beslutades om ett stöd för att jämna ut villkoren mellan olika regioner. Det stödet ligger nu på 328 miljoner kronor för Sveriges del.

– Men bara ungefär 275 miljoner kronor har betalats ut. Mellanskillnaden skulle behövas som stöd till de mjölkbönder som finns kvar.

Politiska beslut och en ny kampanj som Lrf och Milko dragit igång för att stödja mjölkbönder till att våga investera hoppas han ska vända trenden.

Mer läsning

Annons