Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat och dryck lockade många

/
  • Åke Nordlander från Kramfors kommuns kostenhet bjuder på kålrotssoppa.
  • Eva Jilkén, marknadssamordnare vid Mjälloms tunnbröd, och Victoria Ullsten, fjärde generationen i företaget, bjuder Rose-Marie Hållberg från Örnsköldsvik på ett smakprov.
  • Eleverna vid Hantverksprogrammet på Ådalsskolan hade på ett finurligt sätt markerat vägen från gallerian till Ådalshallen.
  • Ulla Lahti från Mitt Skafferi på Alnön serverar produkter hon förädlat av bär, frukt och grönsaker.

Liniment- och svettlukt i Ådalshallen byts mot aptitliga dofter och smaker. Matmässan Smaka på Västernorrland har flyttat in i sportpalatset.

Annons

Under två dagar bjuds besökarna på ett mäktigt utbud av lokalproducerad mat och dryck. Ett 40-tal utställare finns på mässan som genomförs i samarbete mellan LRF, Hushållningssällskapet med Smakstart samt Ångermanlands kommuner.

– Det är viktigt för oss som lokal producent och representant för bygden att vara med här, säger Eva Jilkén, marknadssamordnare vid Mjälloms tunnbröd.

Kramfors kommun bjöd på den kålrotssoppa som serveras på skolor och äldreboenden. Men mässan lockade även med starka drycker såväl som godis.

Författaren Gunnar Lyckhage, Gunilla Kjellsson, vice ordförande i LRF Västernorrland och Jonny Lundin, Smakstart och Västernorrlandsgården, inledde seminarierundan på temat Myter och sanningar om den offentliga maten. Elin Röös från Sverige Lantbruksuniversitet resonerade om klimatsmart mat. Så tar vi makten över maten avslutade seminariet med Jonny Lundin, Kramfors kommuns kostchef Karin Lidén, Kennth Sillman, Sillmans restaurang, Jennie Nordkvist, Häggby gård, och Lars T Johansson som moderator.

Ådalsskolans hantverksprograms elever knyter med konstnärligt utsmyckade ensilagebalar ihop staden mellan Ådalshallen och gallerian. Estet/mediaprogrammet dokumenterar mässan med bilder, text och musik.

Elever från Sollefteå och GB-skolans hotell- och turismprogram är värdar. Serveringen sköts av ungdomar vid Härnösands restaurangskola. Nordviksskolans floristutbildning står för blomsterarrangemang och skolans elever serverar också lokalproducerad mat. Fina teckningar från Grämestaskolan och Bollstaskolan pryder dessutom matmässan.

Mer läsning

Annons