Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias hashtag populär på Twitter

/
  • Det var ren och skär ilska som gjorde att Maria Thunberg skapade den hashtag som under några dagar trendade på Twitter.
  • Maria Thunberg, ordförande för Vänsterpartiet i Kramfors, ligger bakom hashtaggen #hängutmigmed som snabbt blev en av de mest använda på Twitter.

I ren ilska skapade Maria Thunberg, ordförande för Vänsterpartiet i Kramfors, hashtaggen #hängutmigmed. Den visade sig bli den mest använda på Twitter under några dagar.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att den skulle bli så uppmärksammad, säger hon.

Annons

Bakgrunden till hashtaggen är att tre tjejer från Bollnäs, efter en rasistisk demonstration i deras hemstad förra helgen, ville starta en manifestation mot främlingsfientlighet. De skapade ett event på Facebook och blev efter det uthängda på olika internetsidor med anknytning till rasistiska och nazistiska organisationer.

Tjejerna fick dock snabbt stöd på olika sociala medier och det var så Maria Thunberg blev varse om det som hänt.

– Jag såg att man började dela Facebook-statusar och tyckte att man borde kunna göra något på Twitter också. Att jag valde hängutmigmed som namn på hashtaggen berodde på att jag läst en blogg där bloggaren skrivit att man kunde hänga ut honom också eftersom han tyckte likadant som tjejerna, berättar hon.

Hashtaggen blev snabbt en av de mest använda på Twitter och Maria kontaktades av andra medier som ville prata med henne.

– Jag blev själv chockad över hur stort det blev. Men det är bra, för då syns det att det är väldigt många som står upp mot rasism och främlingsfientlighet.

Det första Maria skrev med hashtaggen var: "Hej nazister och rasister. Att hota modiga 17-åringar med stryk är fegt. Önskar att ni slutade va så rädda." Snabbt hakade flera andra på, bland annat politiker och debattörer, för att visa sitt stöd för Bollnäs-tjejerna.

– Att de som står upp för människors lika värde ska känna sig hotade är helt sjukt. Jag blev argare än vanligt och att fler blivit arga är det som gjort att det här blivit så stort.

Även om Twitterstormen nu har lagt sig så dyker det fortfarande upp inlägg med Marias hashtag. Och Maria tycker det är bra att så många engagerat sig.

– Rasisterna har varit väldigt snabba på att använda internet och sociala medier, därför verkar de vara många. Men det är faktiskt kring 95 procent av svenskarna som inte kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

*Fotnot: Hashtag är ett sätt att samla olika inlägg, tweets, på Twitter under ett samlande namn.

Mer läsning

Annons