Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brott utanför polisstationen

/

Våld, misshandel, hot, stöld och skadegörelse. Listan på brott som de senaste åren skett i området omkring polisstationen i Kramfors kan göras lång. Men nu har polisen installerat ytterligare två videokameror för att bevaka området och utöva en dämpande effekt på brottsbenägna personer.

Annons

Man kan tycka att området runt en polisstation borde vara fredat från kriminalitet. Att närheten till ordningsmakten skulle få buset att tänka sig för en extra gång innan de kliver över lagen. Men faktum är att det vid stationen i Kramfors skett 48 fall av olika slags brottslighet från 2005 och fram till i somras då polisen ansökte om kameraövervakning.

Under den tiden har det exempelvis skett 16 fall av våldsamt motstånd, som kan handla om att någon sätter sig till motvärn i polisens myndighetsutövning. Brottsrubriken hot eller förgripelse mot tjänsteman förekommer 13 gånger.

Vid ett par tillfällen har det också varit misshandelsfall där gärningsmannen varit obekant med offret. Skadegörelse mot motorfordon har skett ett par gånger och det har varit tre fall av annan slags skadegörelse. Ett par gånger har det skett stölder i området.

– Vid några tillfällen har det varit bråk och stök runt polisstationen. När det gäller skadegörelse har vi bland annat drabbats av klotter, man har klottrat på rutorna vid receptionen, säger biträdande närpolischef Jens Forsberg.

Bestämmelserna för kameraövervakning på allmän plats är restriktiva. Efter att tagit del av polisens statistik menade dock Länsstyrelsen att brottsligheten runt stationen är av en sådan omfattning att man beviljade utplacering av ytterligare två kameror på området.

Sedan tidigare finns sex kameror som bevakar området. De nya kamerorna bevakar stationens entré med tjänstebilsparkering och personalingången mot riksväg 90. Kamerorna är försedda med zoomoptik.

Länsstyrelsen har gett tillstånd för kameraövervakning dygnet runt. Inspelat material får sparas i högst en månad om det inte har betydelse för en brottsutredning.

Mer läsning

Annons